Header Ads

Γαλλία: Αντιδράσεις μετά την απειλή της ένωσης γυναικολόγων να σταματήσει τις αμβλώσεις

Σάλο προκαλεί η επιστολή που υπέγραψαν και τα 1600 μέλη της Ένωσης των Γυναικολόγων στη Γαλλία (Syngοf), η οποία εστάλη στο Υπουργείο Υγείας με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους. Σε αυτήν ανέφεραν, πως αν δεν βρεθούν λύσεις στην ελλιπή ασφαλιστική τους κάλυψη, θα σταματήσει να πραγματοποιεί επεμβάσεις άμβλωσης.

Αυτό ήταν κάτι που ενόχλησε την υπουργό Υγείας, Ανιές Μπιζίν, αλλά και φεμινιστικές οργανώσεις που έκαναν λόγο για «απαράδεκτες απειλές» που θέτουν τις γυναίκες σε «κατάσταση ομηρίας».

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπιζίν

Η υπουργός συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη απειλή είναι ενάντια «στο άνευ προϋποθέσεων δικαίωμα στην άμβλωση που είναι εγγυημένο στη χώρα μας» και πως λυπάται για την διαστρεβλωμένη εικόνα που δίνεται για του Γάλλους γυναικολόγους και μαιευτήρες «από μία ένωση που υποτίθεται τους εκπροσωπεί». 

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ακούγονται απόψεις κατά των αμβλώσεων στη χώρα από γιατρούς. Λίγους μήνες πριν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γυναικολόγων και Μαιευτήρων (Syngof), ο Μπερτράντ Ντε Ροσαμπό είχε δικαιολογήσει την άρνηση του να πραγματοποιεί επεμβάσεις τερματισμού της εγκυμοσύνης λέγοντας πως «η έκτρωση ισοδυναμεί με «ανθρωποκτονία».

Σε επιστολή που υπογράφεται αυτή την εβδομάδα από έναν συνάδελφο του,ο Ζαν Μαρτί, πρώην πρόεδρο της ίδιας ένωσης, ζητά από τους γυναικολόγους να «είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις εκτρώσεις προκειμένου να ακουστούν». 

Ο ιατρικός σύλλογος της Γαλλίας καταδίκασε την απειλή την οποία θεωρεί «αντίθετη στην ιατρική δεοντολογία» ενώ η φεμινιστική Osez le Féminisme  σχολίασε το γεγονός στο Twitter. «H Syngof απειλεί με απεργία από τις εκτρώσεις. Θα μπορούσε να κάνει απεργία από τα τεστ ΠΑΠ, όχι; Αυτό από την ίδια ένωση που ο πρόεδρος της αποκάλεσε τις αμβλώσεις ανθρωποκτονίες». 

Η Ένωση απαιτεί τη διεξαγωγή συνομιλιών με την κυβέρνηση, ανέφερε ο Guardian. Αλλά τώρα οι απειλές έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν τα δικαιώματα των γυναικών ως λύτρα για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Η έκτρωση είναι νόμιμη στη Γαλλία και οι γυναίκες μπορούν να την επιχειρήσουν μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους.

 (Mε πληροφορίες από Daily Mail

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.