Header Ads

Πως ένα χαμένο γράμμα έκανε ένα 39χρονο δισεκατομμυριούχο

Τα γραφεία της Atlassian 

Υπάρχουν στη ζωή εκείνες οι στιγμές που είναι καθοριστικές. Κάτι γίνεται, ή κάτι δεν γίνεται, και η ζωή παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή. 

Έτσι έγινε και με τον Scott Farquhar, τον 39χρονο Αυστραλό επιχειρηματία που μέσα σε λίγα χρόνια έγινε δισεκατομμυριούχος. Από ένα γράμμα που δεν έφτασε στην ώρα του. 

Ο Scott, μόλις τελείωσε το Λύκειο, σκέφτηκε να μπει στη μεγαλύτερη στρατιωτική ακαδημία της χώρας. Αλλά  το γράμμα από την ακαδημία που του πρόσφερε μια θέση,  χάθηκε στο ταχυδρομείο. 

Όταν τελικά έφτασε στην οικογένεια του Scott, σχεδόν δύο μήνες μετά, είχε ήδη επιλέξει να πάει στο πανεπιστήμιο. 

Αυτό το γράμμα που έχασε, τον έστειλε πανεπιστήμιο, όπου γνώρισε τον σημερινό συνεργάτη του, Mike Cannon-Brookes και πλέον έχουν γίνει οι πρώτοι Αυστραλοί δισεκατομμυριούχοι στον τομέα της τεχνολογία.  

Από αριστερά, ο Scott Farquhar και ο συνεργάτης του Mike Cannon-Brookes 

Χρησιμοποιώντας μόνο μια πιστωτική κάρτα, οι δύο συνεργάτες, που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο, χρηματοδότησε την εταιρεία λογισμικού Atlassian το 2002. Τώρα ο Nasdaq κοστολόγησε την εταιρεία στα 25 δισ. δολάρια, ενώ έκαστος έχουν περιουσία 7 δισ.  δολαρίων. 

«Εάν αυτό το γράμμα ερχόταν στην ώτα του, η ιστορία μου θα ήταν κάπως διαφορετική», παραδέχεται ο Scott στο BBC.  

Από οικογένεια της εργατικής τάξης στο Σίδνεϊ, ο Scott είχε από μικρός μια αγάπη για τος υπολογιστές. «Θυμάμαι ότι μια φορά έκλαιγα χωρίς σταματημό ένα βράδυ γιατί ένας φίλος μου είχε αποκτήσει έναν υπολογιστή και ήθελα κι εγώ». Τελικά οι γονείς του, του αγόρασαν ένα μεταχειρισμένο και πάλευε σχεδόν για ένα χρόνο για να τον κάνει να δουλέψει. 

Ο προγραμματισμός ήρθε αργότερα. Ο Scott και ο Mike γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο. Σπούδαζαν Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του New South Wales στο Σίδνεϊ. Τελείωσαν τα μαθήματα και θέλησαν να δουλέψουν σε κάτι δικό τους. 

Οι στόχοι τους ήταν απλοί: να μην φοράνε κοστούμι στη δουλειά και να βγάζουν περισσότερα από 48.500 αυστραλιανά δολάρια (35.000 αμερικανικά δολάρια) τον χρόνο. Αυτός ήταν περίπου ο μισθός που είχαν προτείνει σε συμφοιτητές τους μεγάλες τράπεζες και λογιστικές εταιρείες. 

Αρχικά έκανα μια εταιρεία τεχνολογικής υποστήριξης που δεν πέτυχε ιδιαίτερα και μετά το γύρισαν στα εταιρικά λογισμικά. Κάποια στιγμή το 2003 ήρθε στο γραφείο ένα φαξ. Ήταν μια παραγγελία από την American Airlines. Αυτό το φαξ είναι ακόμη κρεμασμένο στο γραφείο του Scott στα κεντρικά της εταιρείας στο Σίδνεϊ. Και ήταν το τέλος της επίμονης προσπάθειας να βρουν πελάτες. Τώρα ερχόντουσαν όλοι στην Atlassian. 

«Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή που καταλάβαμε ότι θα τα καταφέρουμε». 

Τα γραφεία της Atlassian στο Σαν Φρανσίσκο 

Για τον Scott, η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στο μοντέλο πωλήσεων. Το γεγονός ότι άρχισαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους online, τους έκανε γνωστούς. Πλέον έχουν πελάτες εταιρείες όπως η Coca-Cola, το Twitter και η Visa. 

Η Atlassian έχει πάρει το όνομά της από τον Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας και το 2015 μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Αλλά τίποτα δεν ήρθε εύκολα. Είχαν αρκετές αποτυχίες, ακόμη και σήμερα χρειάζεται να αποσύρουν προϊόντα που δεν λειτουργούν και είναι πάντα με το μυαλό στο γραφείο. Ο Scott χρειάστηκε να φύγει από τον μήνα του μέλιτος για να πάει στο γραφείο να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που είχε προκύψει. «Μου πήρε αρκετά χρόνια για να επανορθώσω στη γυναίκα μου», λέει. 

Πηγή: BBC

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.