Header Ads

Ενα παιδί μόλις 16 ετών υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης

Είναι μόλις 16 ετών κι όμως η ακτιβιστική δράση της για την προστασία του περιβάλλοντος έχει προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία από την οποία ξεκίνησε «η σχολική απεργία για το κλίμα», προτάθηκε την Πέμπτη για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

Η 16χρονη ακτιβίστρια έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου.

«Είναι προφανώς τιμή μου και πολύ ευχάριστο που με πρότειναν για ένα τόσο μεγάλο βραβείο», δήλωσε η ίδια μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. «Είναι απίστευτο και λίγο περίεργο», πρόσθεσε.

Η Τούνμπεργκ προτάθηκε από τρεις Νορνηγούς βουλευτές της Σοσιαλιστικής Αριστεράς πριν την τελική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων για το βραβείο που ήταν η 31η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητά της για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, το οποίο θα δοθεί στις 11 Οκτωβρίου, είναι έγκυρη.

 

 

 

Η είδηση έγινε γνωστή την Πέμπτη από έναν εκ των τριών βουλευτών που την πρότειναν για το βραβείο.

«Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», δήλωσε ο Φρέντι Αντρέ Εβστεγκορντ. «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη», σημείωσε.

 

 

Συνολικά, υπάρχουν 301 υποψηφιότητες για το βραβείο του 2019: 223 άτομα και 78 οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται πως το 2014, το βραβείο ειρήνης είχε απονεμηθεί στην 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι «για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση», έχοντας επιζήσει από μια απόπειρα δολοφονίας από Ταλιμπάν το 2012.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.