Header Ads

Αρθρο 13: Η Ευρώπη ψηφίζει - Ο πόλεμος του Ιντερνετ συνεχίζεται

Διαδηλώτρια στην Γερμανία κατά του άρθρου 13, αναπαριστά την «φίμωση»

Η μάχη της 26ης Μαρτίου στο ευρωκοινοβούλιο για την ψήφιση του περίφημου «άρθρου 13» είναι σε εξέλιξη και θα κριθεί με το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, μέσα στις επόμενες ώρες, ωστόσο ο πόλεμος των πνευματικών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επί της ουσίας αναμένεται να επιβεβαιώσει, ότι το τεράστιο πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων στο Ίντερνετ διαιρεί (αν δεν διχάζει...) τις κυβερνήσεις και τους ψηφοφόρους στην Ευρώπη.
Η σύγκρουση και το αποτέλεσμα θα αγγίξουν πολλούς από εμάς - πέρα ​​από τον κόσμο της τεχνολογίας και των ψηφιακών εκδόσεων.

Ευρωπαίοι δημιουργοί διαδηλώνουν υπέρ του άρθρου 13 στο Στρασβούργο της Γαλλίας, έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που θεωρούν ότι θα προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματά τους...

 

Οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο καλούνται να δώσουν με την ψήφο τους έγκριση στην πρώτη «επικαιροποίηση» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, εδώ και δύο δεκαετίες.

Η απόφαση σημαίνει πρακτική άσκηση έντονης πίεσης προς τους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ μαίνεται μία σύγκρουση ανάμεσα σε ορισμένους από αυτούς (με πρώτη την πλατφόρμα της YouTube σε αυτή τη φάση) απέναντι στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπου το καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ αυστηρότερο. Ως αποτέλεσμα, η ελευθερία χρήσης της πνευματικής παραγωγής χωρίς πλαίσιο στο Διαδίκτυο (για παράδειγμα, η χρήση των βίντεο στο YouTube) προσφέρει στις ψηφιακές πλατφόρμες τεράστιο πλεονέκτημα, την ώρα που παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν ανάλογο υλικό, όταν δεν το παράγουν τα ίδια.

Ο ευρωβουλευτής Άξελ Βος, εισηγητής της οδηγίας για το copyright, εντός της αίθουσας της Ολομέλειας στις 26 Μαρτιου 2019.

 

Αντιδράσεις στο Ιντερνετ και στους δρόμους!

 

Η wikipedia, επί μία εβδομάδα, «κατέβασε» προσωρινά τις ιστοσελίδες της στη Γερμανία, τη Δανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προγραμματισμένες αλλαγές. Υποστηρίζει ότι αυτές θα παρεμπόδιζαν την ελευθερία του Διαδικτύου επιβάλλοντας περιορισμούς στην φόρτωση περιεχομένου για χρήστες στο YouTube και σε άλλες πλατφόρμες περιεχομένου.

Στην Γερμανία, 150.000 διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, σε δεκάδες συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαρτίου 2019, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους νομοθέτες να καταργήσουν το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο της οδηγίας, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει αυστηρότερες απαιτήσεις στις τεχνολογικές πλατφόρμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Αρθρο 13 εναντίον Google: Η Ευρώπη ψηφίζει

Οι πολέμιοι των αλλαγών ισχυρίζονται ότι οι μικρότερες πλατφόρμες θα πληγούν δυσανάλογα από την απαίτηση του άρθρου 13, καθώς δεν έχουν δυνατότητα να εγκαταστήσουν στις ιστοσελίδες τους προηγμένα φίλτρα προβολής (που κοστίζουν πολύ ακριβά), ώστε να «κόβουν» εκ των προτέρων τα βίντεο, όταν δεν υπάρχει νόμιμη αδειοδότηση για το copyright.

Μια ομάδα  ευρωβουλευτών επιχειρεί την ύστατη ώρα να αφαιρέσει το άρθρο 13 από το τελικό κείμενο. Ωστόσο, οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες της ΕΕ (κεντροαριστερά, κεντροδεξιά και φιλελεύθεροι) ζήτησαν από όλους τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του «άρθρου 13». 

Η έκβαση  έχει σημασία πολύ πέρα ​​από τον κόσμο της τεχνολογίας και των εκδόσεων.

Από την ογκώδη διαδήλωση κατά του άρθρου 13 και των αλλαγών σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα, στο Βερολίνο.

 

Μία πολύ δύσκολη απόφαση για ελευθερίες και δημοκρατία

Το άρθρο 13 έχει γίνει σύμβολο μιας ευρύτερης μάχης για την ”δικαιοσύνη” στην Ευρώπη. Οι υποστηρικτές της νέας νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) βλέπουν την ψήφισή της, ως μέρος μιας προσπάθειας των Βρυξελλών για την προστασία των παραδοσιακών βιομηχανιών από τον απελευθερωμένο καπιταλισμό «άγριας δύσης».

Οι αντίπαλοί τους υποστηρίζουν, ότι η νομοθεσία θα καταλήξει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καταπνίγοντας την ικανότητα της ΕΕ να καινοτομεί ελεύθερα.

Η πολιτική των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας διχάζει τις γενιές και τις κυβερνήσεις. Η αρμόδια επίτροπος Mαργκέτ Βεστάγκερ από την Δανία και οι εκπρόσωποι των Κάτω Χωρών δηλώνουν ότι οι νέοι στην πατρίδα τους δεν γνωρίζουν πολλά για την ΕΕ, αλλά σίγουρα γνωρίζουν ότι δεν τους αρέσει το άρθρο 13.

Από την άλλη πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν δίνει με όλα τα μέσα τη μάχη για να περάσει η νέα οδηγία, προπαγανδίζοντας με πάθος την επιθυμία του Παρισιού να σφυρηλατήσει μια Ευρώπη, η οποία θα «προστατεύει» τις βιομηχανίες της.

Χωρίς λόγια...

 Οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας εμφανίζονται διχασμένες από την οδηγία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι σοσιαλδημοκράτες πιέζονται από το Παρίσι να μην κάνουν πίσω. Την ίδια ώρα, το συντηρητικό CDU που θεωρητικά τάσσεται υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έχει τρομάξει τόσο πολύ από τις διαμαρτυρίες. Κατά ορισμένες πληροφορίες, σκέφτεται να στηρίξει την οδηγία, αλλά να μην εφαρμόσει το άρθρο 13 στη Γερμανία!

Όποια και αν είναι η έκβαση στο Στρασβούργο, ο πόλεμος των πνευματικών δικαιωμάτων είναι απίθανο να τελειώσει εδώ.

Εάν οι ευρωβουλευτές απορρίψουν το άρθρο 13, είναι πιθανό να επιστρέψει αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία μίας νέας ομάδας πολιτικών δυνάμεων, μετά τις ευρωεκλογές. Εάν περάσει, οι δικηγόροι ετοιμάζονται ήδη να υψώσουν ένα φράγμα από εμπόδια και ενστάσεις, απευθυνόμενοι στους κορυφαίους δικαστές της ΕΕ σχετικά με τις «γκρίζες περιοχές του copyright» και την προστασία των ατομικών ελευθεριών στο Ιντερνετ.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.