Header Ads

Πτολεμαϊδα: 18 Women in R.E.D. (Reinvent Environmental Dimension)

«Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την έννοια της κρίσης και τους λόγους που την δημιουργούν, πολλές ιδέες έρχονται στο νου αλλά κυρίως η κατανόηση ότι μία κρίση δεν είναι μόνο οικονομική η πολιτική αλλά μπορεί να είναι κοινωνική όσο και προσωπική.
Μια κρίση έχει πολλά πρόσωπα. Είναι η κορύφωση μιας αρνητικής διαδικασίας, και μόνο ξεπερνώντας την μπορεί η ζωή να επιστρέψει σε φυσιολογική τροχιά. Πόσο επώδυνη είναι δυνατό να γίνει μία κατάσταση; Πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή, χωρίς να μας παρασύρει σε διαφορετικό δρόμο; Που μπορεί να μας οδηγήσει;

Έχοντας κατά νου όλα αυτά τα ερωτήματα, επίσης αναρωτηθήκαμε αν η γυναίκα αντιδρά σε μία κρίση με τρόπο διαφορετικό. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε καταστάσεις κρίσιμες, η γυναίκα με μεγαλύτερη ευκολία θα πλησιάσει το κοινωνικό περίγυρο για να μοιραστεί δυσκολίες, να επικοινωνήσει αλλά και να βρει λύσεις.
Δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου ζει μία γυναίκα, καθώς είναι γεγονός ότι σχεδόν πάντα βρίσκεται σε θέση μειονεκτική λόγω των κοινωνικών συνθηκών. Έννοιες όπως υπομονή, επιμονή, συχνά συμβιβασμός, ενδυναμώνουν την γυναίκα και την ωθούν να αναπτύξει πολλές δεξιότητες για να αντιμετωπίσει την ζωή.
Οι καλλιτέχνιδες των οποίων το έργο παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση αποτελούν παραδείγματα δύναμης, έχοντας αντιμετωπίσει διάφορα είδη κρίσης επιτυχώς, χρησιμοποιώντας την κρίση για να διευρύνουν τα όριά τους. Μέσα από το έργο τους, οι ζωές τους αντικατοπτρίζονται ενώ εκφράζουν δημιουργικά την εσωτερική αναταραχή δημιουργικά, παρέχοντας τον τρόπο και για άλλους ανθρώπους να βρουν ανακούφιση στην συνειδητοποίηση της κοινής μοίρας.
Η λέξη “κρίση” πολύ συχνά σήμερα ακούγεται σε όλα τα Ευρωπαϊκά μέσα και ιδιαίτερα τα Ελληνικά. Ακούγεται στις καθημερινές συζητήσεις, είναι στο στόμα νέων και πιο μεγάλων λαμβάνοντας διαστάσεις αρνητικές. Μπορούμε να βρούμε τρόπους και πρέπει να βρούμε, έτσι ώστε να μειώσουμε την αρνητική διάσταση. Η τέχνη είναι ένα εξαιρετικό μέσο που είναι ικανό να παρέχει κάποια ισορροπία και ηρεμία στην ζωή μας.
Η έκθεση «18 Women in R.E.D.» εγκαινιάζεται, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013, 19:00 στην 512 Gallery, 25ης Μαρτίου 56, στην Πτολεμαΐδα, και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013.»

Επιμέλεια έκθεσης: Γεωργία Γρηγοριάδου και Φωτεινή Χαμιδιελή
Από το Blogger.