Header Ads

Από οποιαδήποτε εφορία θα εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι

Εκσυγχρονισμό της «αρχιτεκτονικής» των φορολογικών υπηρεσιών με επίκεντρο την αναβάθμιση του TAXISnet προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών, επιφέροντας μεταξύ άλλων δυνατότητα εξυπηρέτησης των φορολογουμένων από οποιαδήποτε ΔΟΥ, πληρωμή όλων των οφειλών μέσω τραπεζών και τη θέσπιση ηλεκτρονικού παραβόλου. Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάννης δήλωσε αναφερόμενος στον συντελεστή ΦΠΑ ότι «επανεξετάζεται διαιτέρως η μείωση των συντελεστών που εφαρμόζονται στην εστίαση».
Εγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ενημερώνει ότι εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το σύστημα ΤΑΧΙS, που λειτουργεί σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας. Ήδη, το νέο σύστημα τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία πιλοτικά στη ΔΟΥ Κορίνθου, με στόχο την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΟΥ της Επικράτειας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Το νέο ΤΑΧΙS λειτουργεί με καινούργια κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία. Η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ θα εγκαταλειφθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε οποιανδήποτε ΔΟΥ με τον ίδιο τρόπο, αφού όλες θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά μητρώα και τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου» αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Μαυραγάνης αναφερόμενος στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών εφαρμογών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα προστίθεται σταδιακά ένα νέο πακέτο υπηρεσιών στις υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν:

- Την πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.

- Την πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.

- Την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν ποικίλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.

- Την παρουσίαση πιστοποιημένου φορολογικού ημερολογίου σε κάθε φορολογούμενο για να λαμβάνει γνώση των μελλοντικών του φορολογικών υποχρεώσεων.

- Την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.

- Την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στον συντελεστή ΦΠΑ, δηλώνει ότι «ιδιαιτέρως η μείωση των συντελεστών που εφαρμόζονται στην εστίαση, επανεξετάζονται στο πλαίσιο της επικείμενης θέσπισης νέου φορολογικού πλαισίου σε συνδυασμό πάντα με το κόστος των επιπτώσεων στα Δημόσια έσοδα».

Για δε την αποκατάσταση των ομολογιούχων που αγόρασαν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει ότι αυτή «εξετάζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφού ληφθούν υπόψη οι νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Από το Blogger.