Header Ads

2007-2009: το πάρτι της σπατάλης και των διορισμών

Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
ΕΝΑ από τα πράγματα που μας διακρίνουν είναι η απώλεια μνήμης, συλλογικής μνήμης. Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει αλλού, ούτε και με ενδιαφέρει. Μου αρκεί αυτό που συμβαίνει στα καθ' ημάς. Παράδειγμα: έγινε την περασμένη εβδομάδα ολόκληρος θόρυβος - τι θόρυβος, πα-νι-κός! - με την άσκηση ποινικής δίωξης για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009. Υποστηρίχθηκαν του κόσμου οι ανοησίες, έως και ότι αν δεν είχε συμβεί το φούσκωμα, δεν θα πηγαίναμε στο Μνημόνιο!
- Ανοησία πρώτη: το περίφημο φούσκωμα συνέβη, αν συνέβη τελικά, ΑΦΟΥ είχαμε πάει στο Μνημόνιο και στον διεθνή δανεισμό, γιατί η χώρα θα χρεοκοπούσε.

- Ανοησία δεύτερη: το έγραψα και την Παρασκευή, το φούσκωμα αφορά μόλις το 1,8% του ελλείμματος. Από 13,6% ανέβηκε στο 15,4%.

- Ανοησία τρίτη: ασχολούμαστε με το πώς το έλλειμμα σκαρφάλωσε στο 15,4% και δεν κοιτάζουμε πώς έφτασε έως εκεί!

ΕΠΕΙΔΗ, λοιπόν, κάποιοι έχουν ιδιαίτερα ασθενή μνήμη, και επειδή θεωρώ ότι γύρω από όλο αυτό παίζεται ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να βγει λάδι (και πού ξέρεις, σε λίγο να παρουσιαστεί και ως «εθνικό κεφάλαιο» τρομάρα του) ο Καραμανλής, καλόν είναι να θυμίσουμε ΠΟΙΟΣ πραγματικά ευθύνεται για όλο αυτό το πράγμα!

ΟΤΑΝ τον Μάιο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διαβεβαίωνε ότι το έλλειμμα κυμαίνεται γύρω στο 3,5% με 4% (με τον πρόεδρο «καθαρές κουβέντες» Αντώνη να είναι λίγο πιο... απαισιόδοξος και να το φτάνει ώς το 4,5%), είχε προηγηθεί ένα ανελέητο πάρτι διορισμών στη διετία 2007-2009!

ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ αυτού του πάρτι, ο πληθυσμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά περίπου 120.000 και το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 25 δισ., ήτοι σχεδόν 10% του ΑΕΠ!

ΓΙΑΤΙ έγιναν όλα αυτά; Διότι ο μεν αποκαλούμενος και ως «ο καλύτερος πελάτης των χασαποταβερνών Χασιάς και Μεσογείων» τότε πρωθυπουργός τα είχε εντελώς «γραμμένα» - λυπάμαι που δεν μπορώ να αναφέρω εδώ τη φράση που εκείνος χρησιμοποιεί συχνά για να περιγράψει τη σχετική κατάσταση... -, οι δε υπουργοί του ήταν της λογικής «γαία πυρί μειχθήτω!».

ΤΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ, τι να ξεχάσω... Από τις αυθαίρετες, χωρίς κανένα προϋπολογισμό παροχές στους αγρότες (τα 500 εκατ. του φίλου μου Σωτήρη «ανεβαίνω στα τρακτέρ» Χατζηγάκη, που ακόμη τα ζητάει η Κομισιόν) μέχρι τις παροχές κάθε είδους σε μισθούς - ο επίσης φίλος μου «είμαι σένιος και το δείχνω» Αβραμόπουλος, ως υπουργός Υγείας, γενναιόδωρος και γαλαντόμος, όπως πάντα, είχε δώσει με μιαν απόφαση 500 ευρώ μηνιαία αύξηση στους γιατρούς, και τα 2/3 τους τα είχε κάνει διευθυντές! Και φυσικά, ο ατέλειωτος «Πάκης» Παυλόπουλος που είχε αφήσει να διορίζονται από παντού - πόρτες, παράθυρα, χαραμάδες, φεγγίτες.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ μην περάσει από κανενός τον νου ότι το έχω γυρίσει στο twilight και κυνηγάω μάγισσες ή φαντάσματα, αποφάσισα να απευθύνω σχετικό ερώτημα στον πλέον αρμόδιο να απαντήσει, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ιδού τι μου είπε:
- Ο μεγάλος εκτροχιασμός έγινε πράγματι τη διετία 2007-2009, τότε χάθηκε το παιχνίδι. Βεβαίως, η χαλάρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα, ήδη από το 2004, αλλά η έκρηξη συνέβη τη συγκεκριμένη διετία.
- Θα μπορούσε να αποσοβηθεί η προσφυγή στο Μνημόνιο;
- Πιστεύω πως ναι, αν το 2007 είχαν ληφθεί σοβαρά μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η ΔΗΛΩΣΗ Στουρνάρα έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι ανάλογο που μου είχε αναφέρει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Ο άνθρωπος πίεζε ήδη από το 2008 την κυβέρνηση Καραμανλή να λάβει μέτρα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ο «γεννήθηκα πολύ κουρασμένος» πρωθυπουργός να τον θέσει στο περιθώριο - δεν συνεργαζόταν καν μαζί του την ώρα που κινδύνευε με οικονομική κατάρρευση ολόκληρος ο κόσμος.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η αλήθεια. Ο,τι άλλο λέγεται είναι γιατί εξυπηρετεί σκοπιμότητες, όπως αυτή που προανέφερα: να δημιουργηθεί ο μύθος του «εθνικού κεφαλαίου» Καραμανλής! Ημαρτον Παναγία μου, μη πω καμιά βαριά κουβέντα...

«Να το προτείνει στον Στουρνάρα...»
ΚΑΙ ΣΑΝ να μην μου έφταναν όλα αυτά, κυριακάτικα, δηλαδή να αναζητώ στοιχεία για το τι συνέβη στο μακρινόοοοο «τότε» (τρία χρόνια έχουν περάσει, και μου φαίνονται τρεις αιώνες μαζεμένοι...), κατά το απόγευμα μού τηλεφώνησε άνθρωπος του οικονομικού επιτελείου του προέδρου «πού θα πάει, στο τέλος θα δικαιωθώ κι εγώ και το ΠΑΣΟΚ» Βαγγέλη.
- Προς τι η χαρά σύντροφε; (η προσφώνηση έχει να κάνει με το κεντροαριστερό παρελθόν μου).
- Θέλω να σχολιάσω αυτό που είπε ο Λοβέρδος περί απεμπλοκής της χώρας από το ΔουΝουΤου.
- Καλό είναι αυτό, δεν είναι;
- Καλό είναι, αλλά δεν γίνεται. Οι δανειακές συμβάσεις είναι σαφείς, και δεν επιτρέπουν να αποπληρώσεις τον έναν δανειστή και να αφήσεις απλήρωτους τους άλλους. Δεν το δέχονται. Και υπάρχει και κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό...
- Ποιο είναι αυτό; ρώτησα όλος ενδιαφέρον.
- Ο πρώην σύντροφός μας ο Ανδρέας, πίσω από περίτεχνες διατυπώσεις περί αναμόρφωσης του χρέους και δημοσιονομικής ρευστότητας, ουσιαστικά εισηγείται ένα ακόμη διετές πρόγραμμα λιτότητας μέχρι το 2016 ύψους 4,6 δισ. ευρώ!
- Και τι προτείνετε εσείς ως ΠΑΣΟΚ;
- Εμείς τίποτε. Να το προτείνει αυτός στον Στουρνάρα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να δούμε τι απάντηση θα πάρει. Ελεος πια!

ΣΥΜΦΩΝΩ. Με το «έλεος πια» - της αντιπαράθεσης του ΠΑΣΟΚ με τον Λοβέρδο. Αυτός είναι το προβλημά του;

Ούτε ο Βενιζέλος δεν τα έχει πει αυτά για τις ΗΠΑ!
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, θέλω με τη σειρά μου να θέσω ένα ερώτημα: αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, όπως γεμάτο χαρά και αισιοδοξία εξήγγειλε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το αριστερό αγόρι Αλεξ, ότι:
Α. Το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ.
Β. Η χώρα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης.
Γ. Δεν είναι στις προθέσεις του να σκίσει κανένα Μνημόνιο.
Δ. Λατρεύει το αμερικανικό όνειρο, θαυμάζει τον Πρόεδρο Ομπάμα, δεν διανοείται να βγάλει τη χώρα από το ΝΑΤΟ κ.λπ. κ.λπ.
ποιος ο λόγος ο εκπατρισμένος στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου πασόκος να παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ διότι και ο Βενιζέλος τα ίδια λέει - έχει μαλλιάσει η γλώσσα του! Ασε που τον κόβω και πιο αριστερό πλέον από τον Αλεξ, διότι αυτά περί Αμερικάνων ο Βενιζέλος δεν τα έχει πει...

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Από το Blogger.