Header Ads

Δείτε φωτογραφίες από τη «βία στα άκρα»

Το δίκτυο Pro-tasis, συνεχίζοντας να προκαλεί το διάλογο πάνω σε θέματα τα οποία κυριαρχούν στη δημόσια ατζέντα, πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου στο Κοβεντάρειο ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η βία στα…άκρα».
Για τη βία, την ανυπακοή και τη δημοκρατία μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης. «Οποιαδήποτε παρέμβαση στο σώμα κάποιου θεωρείται η βία» διευκρίνησε ο κ. Τσακυράκης και πρόσθεσε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία ο καθένας έχει αξίωση σεβασμού στο πρόσωπό του. «Μια κοινωνία που δεν εξασφαλίζει το σεβασμό σε όλα τα μέλη της δεν είναι κοινωνία πολιτισμένη» τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα αν βία είναι τα μνημόνια, η ανεργία και γενικότερα οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια ο Σταύρος Τσακυράκης απάντησε «εάν τα πάντα είναι βία, τότε τίποτα δεν είναι βία», καταλήγοντας χαρακτηριστικά «αν με οτιδήποτε δε συμφωνώ το αποκαλώ βία, τότε καήκαμε».

Με βασικό άξονα το ερώτημα «απειλεί η βία των άκρων τη φιλελεύθερη δημοκρατία;» κινήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης. Ο κ. Μαραντζίδης επισήμανε ότι «η βία ως έκφραση μικρών συνωμοτικών πυρήνων ή κάπως ευρύτερων οργανώσεων συνδέεται με την επαναστατική Αριστερά», ενώ από την άλλη ως έκφραση φυλετισμού και εθνικισμού χαρακτηρίζει την ακροδεξιά κουλτούρα. Ξεκαθάρισε δε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της «Χρυσής Αυγής», σε αντίθεση με ότι επικρατεί, ξέρουν πολύ καλά τι ψηφίζουν σε σχέση με τη δυναμική του φαινομένου ως προς την αμφισβήτηση των θεσμών της δημοκρατίας.

Μέσω διαδικτύου συμμετείχε από τις Η.Π.Α. ο γνωστός συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι, καταθέτοντας τη δική του άποψη που διαμορφώνεται μέσα από τα βιώματά του στην κομμουνιστική Αλβανία και τη μεταναστευτική του εμπειρία στην Ελλάδα, όπου έζησε για είκοσι χρόνια.

Κοινή συνισταμένη και των τριών ομιλητών ήταν η απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας, από όπου και αν προέρχεται. Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις με κοινό παρονομαστή τον έντονο προβληματισμό για το τι συνιστά βία, πως αντιμετωπίζεται, αλλά και πως επιδρά η κρίση στην ανάπτυξη φαινομένων βίας.











Περισσότερα για το δίκτυο Pro-tasis εδώ
Από το Blogger.