Header Ads

Αυστηρές ποινές για όσους διαπράττουν ρατσιστικές επιθέσεις

Αυστηρότερο θα είναι στο εξής το νομοθετικό πλαίσιο για τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων αφού συνιστά πλέον η διάπραξή τους επιβαρυντική περίπτωση που θα τιμωρείται με βαρύτερη ποινή από τα δικαστήρια.
Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή , σύμφωνα με το οποίο αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση κατά την επιμέτρηση της ποινής η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού.

Το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει επίσης σειρά διατάξεων για θέματα διαφθοράς υπαλλήλων του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ορίζοντας για πρώτη φορά την επιβολή χρηματικών ποινών για όσους δωροδοκούνται αλλά και συγκεκριμένα χρονικά όρια για τις ανακρίσεις με την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Συγκεκριμένα:

- Προβλέπεται η κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του στενού όσου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, π.χ. ΔΕΚΟ, κρατικών τραπεζικών υπαλλήλων, ο κύκλος των οποίων διευρύνεται.

- Θεσμοθετείται υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί-υπάλληλοι από την παράνομη συναλλαγή.

- Θεσπίζεται συγκεκριμένος χρόνος εντός του οποίου θα περατώνεται η ανάκριση, η υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο Δικαστικό Συμβούλιο και η έκδοση από αυτό σχετικού βουλεύματος σε υποθέσεις διαφθοράς, μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, ώστε να αντιμετωπισθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της αποφυλάκισης αυτών λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου. Για την τήρηση των προθεσμιών αυτών από τους δικαστικούς λειτουργούς θα γίνεται οπωσδήποτε ειδική μνεία στις εκθέσεις επιθεώρησης και θα συνιστά αυτό ουσιαστικό στοιχείο για την προαγωγή τους στον επόμενο.

Με το νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η επιβολή ποινών ισόβιας κάθειρξης στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (πυροβόλα όπλα, καλάσνικοφ κ.α). Επίσης, με ποινές κάθειρξης τιμωρούνται και εκείνοι που κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες κ.α.

Βασικός άξονας ωστόσο του νομοσχεδίου είναι ο Κώδικας περί ναρκωτικών σε μια κατεύθυνση εξορθολογισμού της ποινικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων τοξικομανών ενώ αντίθετα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών αφού δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις με τις οποίες:

- Παρέχεται δικαίωμα στον εργαζόμενο να αξιώσει από τον υπερήμερο εργοδότη, εκτός από το μισθό του και πραγματική απασχόληση. Το δικαίωμα του αυτό μπορεί πλέον να ικανοποιείται και με ασφαλιστικά μέτρα.

-Προβλέπεται η δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων σε περίπτωση ευδοκίμησης προσφυγής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

-Καταργείται και αναμορφώνεται σύμφωνα και με τη νομολογία του Αρείου Πάγου η σχετική ρύθμιση που ορίζει συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Από το Blogger.