Header Ads

Οι γονείς θα καταβάλλουν χρηματική "εγγύηση" για τα σχολικά βιβλία!

Εισηγητική έκθεση - φωτιά για τον προϋπολογισμό του 2013 παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Δημοκρατία".

Συγκεκριμένα, αφορά στα σχολικά βιβλία και τον τρόπο επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες και υπογραμμίζει ότι οι μαθητές θα παραλαμβάνουν τα διδακτικά εγχειρίδια, αλλά οι γονείς θα τα χρεώνονται, ώστε να επιστραφούν "σώα και αβλαβή", μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει πρόβλεψη πλέον ότι θα υπάρξει περικοπή στο κόστος των βιβλίων για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, "καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών, με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής".

Στόχος του υπουργείο Παιδείας είναι να επαναχρησιμοποιούνται τα διδακτικά βιβλία για τουλάχιστον τρία χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περισσότερων από 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Για να αντέξουν τη "βαριά χρήση", τα σχολικά εγχειρίδια θα παράγονται από χαρτί ειδικής επεξεργασίας, ενώ κάθε σελίδα θα καλύπτεται από μεμβράνη που εν θα επιτρέπει στον μαθητή να σημειώνει ή να μουτζουρώνει σελίδες.

Για τον ίδιο λόγο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αφαιρεθούν από τα εγχειρίδια οι ασκήσεις που εκ των πραγμάτων προκαλούν τους μαθητές να γράψουν πάνω στο βιβλίπ.

Για τα μαθήματα, στα οποία προβλέπονται ασκήσεις θα διανέμεται στους μαθητές ειδικό τεύχος με αυτές, το οποίο δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν.

Το επόμενο βήμα για εξοικονόμηση χρημάτων είναι η κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σχολείων σε όλη τη χώρα.

Κονδύλια θα εξοικονομηθούν και από την απουσία διορισμών τα επόμενα χρόνια στα δημόσια σχολεία, ενώ ψαλιδισμένη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση σε φορείς, ομοσπονδίες, αθλητικά κέντρα, θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους πόρους για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

news247
Από το Blogger.