Header Ads

Espresso για την Πτολεμαΐδα: «Έξυπνη» πόλη που ζεσταίνεται με τηλεθέρμανση

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Εσπρέσσο» για την τηλεθέρμανση:
Την ώρα που οι Ελληνες καίνε μέχρι και δέντρα από αστικά άλση για να ζεσταθούν αναζητώντας εναλλακτική πηγή θέρμανσης κόντρα στο πανάκριβο πετρέλαιο, ένας τεράστιος ενεργειακός θησαυρός, η τηλεθέρμανση, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητος. Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες, αφού ήδη εφαρμόζεται σε πολλές «έξυπνες» πόλεις του εξωτερικού διευκολύνοντας τη ζωή των κατοίκων, αφού το σύστημα προσφέρει φθηνή θέρμανση και ζεστό νερό σε χιλιάδες σπίτια, προσφέροντας οικονομική λύση και καθαρότερο περιβάλλον, χωρίς καμινάδες και λέβητες πετρελαίου.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της τηλεθέρμανσης ξεκίνησε πιλοτικά πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, ενώ σε κάποιες πόλεις μόλις τώρα ξεκινούν τα έργα μετά την ενεργοποίηση μέρος του συνολικού ποσού από το ΕΣΠΑ. Το πρώτο σύστημα-πιλότος ξεκίνησε στην Πτολεμαΐδα και πέτυχε σε μεγάλο ποσοστό. Την εγκατάσταση του συστήματος τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας ακολούθησαν οι Σέρρες και η Κοζάνη. Το σύστημα λειτουργεί από το 1993 θερμαίνοντας περίπου 25.000 διαμερίσματα σε σύνολο 4.900 κτιρίων. Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας όπου ζεσταίνονται με τηλεθέρμανση μόνο 500 σπίτια, αν και το έργο έχει ξεκινήσει από το 2000, ενώ στη Φλώρινα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έφτασαν τα χρήματα της προκαταβολής για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής υποδομών τηλεθέρμανσης.

Η διοίκηση του δήμου Φλώρινας έλαβε προκαταβολή ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως τονίζει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Βοσκόπουλος, που επισημαίνει στην «Espresso»: «Το έργο κοστίζει συνολικά 86 εκατομμύρια ευρώ. Περιμένουμε την προέγκριση από το (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόροος Ανάπτυξη” (διαχειριστική αρχή τευχών δημοπράτησης) και μόλις έρθει, το έργο θα δημοπρατηθεί. Είναι διεθνής διαγωνισμός διάρκειας 52 ημερών και μετά τον διαγωνισμό και αφού προκύψει ανάδοχος, ξεκινάει η υλοποίηση του έργου».
Σύμφωνα με το σχέδιο, η τηλεθέρμανση καλύπτει όλη την πόλη του δήμου Φλώρινας και ξεκαθάρισε ότι στη δαπάνη αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι εναλλάκτες που θα μπουν στα κτίρια: «Προσφέρεται μια εξοικονόμηση 60% και παραπάνω. Δηλαδή, ένα σπίτι στη Φλώρινα για να ζεσταθεί σήμερα θέλει 7.000 ευρώ. Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο γλιτώνει 4.200 και τη βγάζει με 2.800 ευρώ. Πέρα από αυτό, ελαφρύνουμε και το περιβάλλον από τους ρύπους».


Οι επεκτάσεις
Η τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα ήταν έργο που είχε κατασκευαστεί πριν από δεκαπέντε χρόνια, ενώ την τελευταία διετία άρχισε και η υλοποίηση των επεκτάσεων, όπως τονίζει στην «Espresso» η δήμαρχος Εορδαίας Πτολεμαΐδας Παρασκευή Βρυζίδου. «Στόχος ήταν να καλύψουμε άλλο ένα 30% της πόλης, με σκοπό να καλυφθεί τελικά το σύνολο της Πτολεμαΐδας. Το κόστος των επεκτάσεων μαζί με τον αγωγό μεταφοράς στοίχισε 32 εκατομμύρια» εξηγεί η ίδια και συνεχίζει: «Σήμερα το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σχεδόν όλη η πόλη έχει τηλεθέρμανση, υπάρχει οικονομία στα νοικοκυριά και ένα σημαντικό έργο τελικά ολοκληρώθηκε και λειτουργεί χωρίς προβλήματα».

Η περίπτωση της Μεγαλόπολης, ωστόσο, είναι τελείως διαφορετική. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Παναγιώτη Μπούρα, «η τηλεθέρμανση ξεκίνησε το 2000-2001 χωρίς πόρους, με αποτέλεσμα η τότε δημοτική αρχή να κάνει υπερμεγέθη δανεισμό και να πληρώνουμε μέχρι προχθές τοκοχρεολύσια ύψους 700.000 ευρώ τον χρόνο. Το έργο δεν καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε, έχουμε όμως υποβάλει πρόταση για την ολοκλήρωσή του, ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα του πολεοδομικού ιστού της Μεγαλόπολης. Η διεύθυνση που διαχειρίζεται το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. έχει στείλει την κοινοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την έγκριση και στη συνέχεια θα κάνουμε δημοπράτηση του υπόλοιπου έργου. Θα είναι ευχής έργον γιατί αυτή τη στιγμή δίνουμε ενέργεια στα σπίτια που έχουν συνδεθεί με τιμή κατά 57,1% μικρότερη από αυτή του πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή έχουν συνδεθεί τουλάχιστον 500 σπίτια (1.100 καταναλωτές) και στην ουσία θα βάλουμε άλλους 2.000 για να πάρουν όλα τα σπίτια».


Ενδεδειγμένη λύση για χώρες με πολύ κρύο
Η τηλεθέρμανση χρησιμοποιείται σε πολλές «έξυπνες» πόλεις της Ευρώπης -και όχι μόνο- με οργανωμένη επέκταση των συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τηλεθέρμανση επιλέγουν ως λύση χώρες που γνωρίζουν από βαρύ χειμώνα και έχουν παραδοσιακά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές χιονοπτώσεις. Ετσι, η ανάπτυξη συστημάτων τηλεθέρμανσης αντιπροσωπεύει το 94% των εθνικών υποδομών στην Ισλανδία, το 63% στη Ρωσία, το 60% στη Δανία και το 55% στη Σουηδία, ενώ χώρες όπως η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν επίσης εκτεταμένο δίκτυο. Ολο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν η Γερμανία και η Βρετανία προκειμένου επεκτείνουν τα δίκτυά τους.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ/ΕΣΠΡΕΣΣΟ
Από το Blogger.