Header Ads

Αδεια ανατροφής για τους πατεράδες

Δεν θα αφαιρείται στο εξής η εξάμηνη άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπαναχώρησε ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και δέχθηκε τις απόψεις της ανεξάρτητης αρχής και του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το καθεστώς των αδειών μητρότητας και ανατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, στον ΣτΠ καταγγέλθηκε από πολίτες ότι οι Διευθύνσεις Προσωπικού πολλών υπηρεσιών αφαιρούν από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται οι πατέρες υπάλληλοι (Ν. 3528/2007, άρθρο 53 παρ. 2) την εξάμηνη άδεια μητρότητας που έχουν λάβει οι μητέρες των παιδιών από τον ΟΑΕΔ (Ν. 3655/20008, άρθρο 142). Οι υπηρεσίες προχωρούσαν στην αφαίρεση αυτή καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριζε, με εγκύκλιό του, ότι πρόκειται για όμοιες διευκολύνσεις και συνεπώς πρέπει να αφαιρείται η μία από την άλλη.

Ωστόσο ο ΣτΠ είχε επανειλημμένα διατυπώσει και εγγράφως την άποψη ότι η άδεια του ΟΑΕΔ είναι μητρότητας και τη δικαιούνται μόνο μητέρες εργαζόμενες, ενώ οι άδειες ανατροφής είναι ατομικό δικαίωμα του εκάστου γονέα. Γι' αυτό είχε τονίσει ότι πρέπει να βρεθεί λύση κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας.

Μάλιστα το θέμα διαβιβάστηκε και στη Μονάδα Νομοθεσίας Ισότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς διερεύνηση τυχόν παραβίασης διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. Τελικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε δεκτό ότι οι δύο άδειες αποτελούν διαφορετικές διευκολύνσεις και ότι, εάν η μητέρα έχει κάνει χρήση της αδείας αυτής, δεν πρέπει να αφαιρείται από το εννεάμηνο που δικαιούται ο πατέρας.

avgi.gr
Από το Blogger.