Header Ads

Γρεβενά: Δύο 'τέρατα' στο ίδιο κελί

Στο ίδιο κελί των φυλακών των Γρεβενών, χωρίς άλλους κρατούμενους μαζί τους, σε πτέρυγα που θεωρείται υψίστης ασφαλείας, κρατούνται ο 27χρονος «δράκος» της Ξάνθης Χρήστος Παπάζογλου μαζί με τον Αχμέτ Βακάς, τον 21χρονο Πακιστανό που τον περασμένο Ιούλιο βίασε και πολτοποίησε το κεφάλι της 15χρονης Μυρτώς στην Πάρο.




Και τα δύο εγκλήματα που διέπραξαν τα ανθρωπόμορφα τέρατα συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Φυσικά, δεν άφησαν ασυγκίνητο ακόμη και τον κόσμο των φυλακών, που δεν «συγχωρεί», όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, τους δράστες τέτοιων ειδεχθών πράξεων.

Ειδική μεταχείριση
Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι φυλακές Γρεβενών έχουν υπερπληθώρα κρατουμένων, γιατί αν και διαθέτουν 597 κρεβάτια φιλοξενούν 750-760 άτομα, οι υπεύθυνοι είναι υποχρεωμένοι να μεταχειριστούν «διαφορετικά» τους συγκεκριμένους δύο κρατούμενους. Τους κρατούν μακριά από τους άλλους σε μια πτέρυγα υψηλής ασφάλειας - Γ' τύπου ασφαλείας όπως χαρακτηρίζεται - η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα, προαυλίζονται χωριστά από τους άλλους, ενώ το ίδιο γίνεται και με το φαγητό τους.

Ο δράστης της αποτρόπαιας δολοφονίας της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου στην Ξάνθη, την οποία βίασε άγρια και στη συνέχεια έκαψε ζωντανή, μεταφέρθηκε εκεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αρχικά υπήρξε έντονος προβληματισμός για τη φυλακή όπου επρόκειτο να μεταφερθεί. Τελικά επιλέχθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών.


Χρήστος Παπάζογλου
Ο καφετζής που επέστρεψε ως «δράκος»

Στο προηγούμενο πέρασμά του από τις φυλακές των Γρεβενών, όταν βρέθηκε εκεί το 2011 επί πεντάμηνο ως προφυλακισμένος για υπόθεση απόπειρας βιασμού μιας 21χρονης φοιτήτριας τον Απρίλιο του 2011 πάλι στην Ξάνθη, ο Χρήστος Παπάζογλου κατάφερε να τους ξεγελάσει όλους.

Σε ηλικία 25 χρόνων ο σωματώδης δολοφόνος είχε επιτεθεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες σε κεντρική πλατεία της Ξάνθης στη νεαρή φοιτήτρια και αφού την ακινητοποίησε πιάνοντάς την από τον λαιμό, την τράβηξε σε ένα γειτονικό παράπηγμα και προσπάθησε να τη βιάσει. Η κοπέλα σώθηκε από τα χέρια του όταν κτύπησε στο τσιμέντο και λιποθύμησε με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή.

Τόσο στις φυλακές Γρεβενών όσο και από τη Δικαιοσύνη ο Χρ. Παπαζογλου είχε ευνοϊκή μεταχείριση. Εγινε ο... καφετζής των φυλακών και κινούνταν με σχετική ευκολία ανάμεσα στους κρατούμενους με αποτέλεσμα να κάνει αρκετούς φίλους και να τον γνωρίζουν οι περισσότεροι. Στη δίκη του που έγινε στο Εφετείο Κακουργημάτων στην Καβάλα τον Απρίλιο του 2012 αθωώθηκε για την απόπειρα βιασμού και καταδικάσθηκε μόνο σε φυλάκιση 6 μηνών για πρόκληση σωματικών βλαβών. Η εισαγγελέας της έδρας τον είχε προειδοποιήσει ότι «του δόθηκε μια ευκαιρία να γλιτώσει τη φυλακή και να μην επαναλάβει αυτό που πήγε να κάνει...» όμως την έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια.

Ο ειδεχθής δολοφόνος ομολόγησε το έγκλημά του με πρωτοφανή κυνισμό και ξανακτύπησε με τον ίδιο τρόπο και μέσα από τις φυλακές των Γρεβενών. Τα όσα είπε τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή ήταν προκλητικά και σόκαραν την κοινή γνώμη. Χωρίς ίχνος ανθρώπινης ευαισθησίας ο «δράκος» της Ξάνθης ισχυρίστηκε ότι η 34χρονη Ζωή πήγε μαζί του με τη θέλησή της και τη σκότωσε φοβούμενος ότι θα πήγαινε στην αστυνομία.

Ο άλλοτε καφετζής προκαλεί θρασύτατα και χύνει δηλητήριο χωρίς να σέβεται ούτε τη μνήμη του θύματός του ούτε την οδύνη και τον πόνο των δικών της και αυτό δεν το συγχωρούν πολλοί. Τον προστατεύουν όμως, ο αυστηρός σωφρονιστικός κώδικας και οι συνθήκες που προσφέρει η υψηλής ασφάλειας πτέρυγα για εγκλήματα «ηθών» στις φυλακές Γρεβενών. Οσο για το ποια θα είναι η τύχη του το επόμενο διάστημα μέσα στη φυλακή όπως και αυτή του 21χρονου Πακιστανού βιαστή, θα το κρίνει το συμβούλιο των φυλακών μαζί με τον διευθυντή Αντώνη Πανάγο.

Αχμέτ Βακάς
Ενηλικιώθηκε... με καθυστέρηση

Λίγες μέρες πριν είχε μεταφερθεί στα Γρεβενά από τις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, και ο 21 χρόνων Πακιστανός «δράκος» της Πάρου, ο Αχμέτ Βακάς. Μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Αύγουστο ισχυρίστηκε ότι είναι ανήλικος, ώστε να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση και να κρατηθεί σε φυλακές ανηλίκων.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο πολλοί λαθρομετανάστες να καταστρέφουν τα πραγματικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να παρουσιάζουν κατά περίπτωση πλαστά στοιχεία, ώστε να δυσκολεύουν τον αναγκαστικό επαναπατρισμό στις πατρίδες τους ή να εμφανίζονται και ως... ανήλικοι, εμπαίζοντας τις Αρχές, για να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Ενα τέτοιο σενάριο επιχειρήθηκε να στηθεί και με τον «δράκο» της Πάρου που εμφανίσθηκε ως ανήλικος. Στο πρώτο στάδιο αυτό επιτεύχθηκε και ως... ανήλικος οδηγήθηκε επί έξι μήνες στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Ομως ήρθε μια απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα για να αλλάξει τα δεδομένα. Συνεκτιμώντας τα στοιχεία που έφτασαν στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, από τα οποία καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί περί ανηλίκου, δόθηκε η εντολή να αντιμετωπιστεί ως ενήλικος και να μεταφερθεί στα τέλη του χρόνου στις φυλακές Γρεβενών, αντιμετωπίζοντας πλέον τη βαριά ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ/ΕΘΝΟΣ
Από το Blogger.