Header Ads

Απαράδεκτα σχέδια κατάργησης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Πτολεμαΐδας

Δήλωση της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης
Η ισοπεδωτική, για την κοινωνία και τους πολίτες, πολιτική της συγκυβέρνησης συνεχίζεται. Αυτή τη φορά οι κυβερνώντες επιδιώκουν την κατάργηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας της Πτολεμαΐδας. Η αδικαιολόγητη αυτή πράξη θα οδηγήσει την περιοχή σε εργασιακό μεσαίωνα, καθώς μεγάλη μερίδα εργαζομένων δε θα μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της έναντι της εργοδοσίας.

Μέσω του νέου προτεινόμενου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά στις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εργαζόμενους, προωθείται η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) σε μία σειρά περιοχών σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα βιομηχανικών περιοχών, όπως στη Βοιωτία και στην Πτολεμαΐδα, και νησιωτικών περιοχών, όπως στις Κυκλάδες και αλλού.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πτολεμαΐδας είναι από τα λίγα τμήματα της χώρας που διαθέτουν τόσο ευρύ φάσμα εργασιών και η απόφαση για το κλείσιμό του θεωρείται αδικαιολόγητη. Δεν μπορεί μία εργατούπολη όπως η Πτολεμαϊδα, που θα όφειλε να έχει και τμήμα επιθεώρησης μεταλλείων, να κινδυνεύει να μείνει χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας.

Με την κατάργηση των ΣΕΠΕ η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση δίνει τη «χαριστική βολή» στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο «έλεος» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Ουσιαστικά, έτσι, καταργείται η δυνατότητα οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων –ελέω μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. Από την άλλη πλευρά δε, οι υπάλληλοι των αναφερόμενων υπηρεσιών οδηγούνται σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο, καθώς είτε θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε να διανύουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος, είτε να τεθούν ακόμα και σε διαθεσιμότητα για να μεταταχθούν.

Οι –υπό κατάργηση- υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικότατο έργο παρά την τραγική υποστελέχωσή τους και παρά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνολικές αποδοχές των επιθεωρητών, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελεγκτικές τους υποχρεώσεις, αφού έχουν εκμηδενιστεί οι αποζημιώσεις για τα έξοδα κίνησης και τις εκτός έδρας ελεγκτικές αποστολές τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν άμεσα με εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταθέσαμε στις 10 Ιανουαρίου σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ υπήρξε και προσωπική μου τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλο για το ζήτημα και κατάθεση σχετικού εγγράφου στο υπουργείο.



Ευγενία Ουζουνίδου,

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης
Από το Blogger.