Header Ads

Εφηύρε εμβολιασμό χωρίς σύριγγες!

Τι θα έλεγε άραγε ο Λουί Παστέρ αν εισχωρούσε στο Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής και Νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία; Εκεί εργάζεται και μεγαλουργεί ο Μαρκ Κένταλ, ένας 40χρονος εμβιομηχανικός που εφηύρε μια μέθοδο εμβολιασμού χωρίς σύριγγες, ένα εν δυνάμει θαυματουργό όπλο κατά των ασθενειών.

Η αναγγελία έχει ήδη προκαλέσει έναν μικρό σεισμό στην επιστημονική κοινότητα: κάποιοι μιλούν για «μια επανάσταση μετά την εφεύρεση της σύριγγας, το 1853» και άλλοι για μια «ουτοπία των εμβολίων». Η εφεύρεση του Κένταλ όμως δεν έχει τίποτε το ουτοπικό. Ειδικός στον εμβολιασμό ανοσοθεραπευτικών ουσιών, ο 40χρονος έχει σήμερα ένα βιογραφικό σημείωμα πιο παχύ και από τηλεφωνικό κατάλογο: 96 ευρεσιτεχνίες, 205 δημοσιεύσεις στις πλέον έγκυρες επιστημονικές επιθεωρήσεις, διαλέξεις παντού στον κόσμο... Και αυτή κάθε άλλο παρά είναι n πρώτη του επιτυχία: στη Βρετανία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξεχώρισε φτιάχνοντας ένα gene gun, ένα «γονιδιακό όπλο» βομβαρδισμού κυττάρων.

Αυτήν τη φορά, διακρίνεται χάριν ενός μικρού patch - επιθέματος - όχι μεγαλύτερου από γραμματόσημο, το οποίο, καλυμμένο καθώς είναι με χιλιάδες μικροσκοπικές βελόνες, κάνει το εμβόλιο να διεισδύει κατευθείαν στο δέρμα. To αποκαλούν νανοεπίθεμα λόγω των νανομορίων που περιέχει. Και όπως εξηγεί ο ερευνητής στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», n απλούστατη στη χρήση μέθοδός του είναι σαφώς mo αποτελεσματική από τη συνήθη ενδομυϊκή έγχυση του εμβολίου: «Μπορεί κανείς να το τοποθετήσει σε ζώνες πλούσιες σε ανοσοποιητικά κύτταρα, όπως το αντιβράχιο». Τέλος στους πόνους και τις αιμορραγίες, άρα και στον κίνδυνο μολύνσεων.

Ο Κένταλ δηλώνει επί του παρόντος «πολύ χαρούμενος, αλλά και πολύ απογοητευμένος». Απογοητευμένος; Ναι, διότι μέχρι σήμερα το patch του, που έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, «δεν έχει σώσει καμία ζωή». Η ελβετική ωρολογοποιία Rolex, όμως, τον επέλεξε μαζί με τέσσερις ακόμα επιστήμονες ως αποδέκτες των φετινών φιλανθρωπικών της Βραβείων Rolex - που συνοδεύονται από επιταγή 100.000 ελβετικών φράγκων. Επενδυτές μόλις δέχθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία που θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση του νανοετηθέματος, τη Vaxxas, με 15 εκατ. δολάρια. Ενδιαφέρον δείχνει και n εταιρεία φαρμακευτικών σκευασμάτων Merck. Σύντομα, ο Κένταλ θα αρχίσει στην Παπούα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, πιο συγκεκριμένα σε γυναίκες, με ένα εμβόλιο κατά του HPV, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

«Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το νανοεπίθεμα μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά σε μια δεκαετία», λέει. Μαζί του, θα φέρει και μια σπουδαία υπόσχεση: τη μείωση της θνησιμότητας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι μολυσματικές ασθένειες εξακολουθούν να σπέρνουν τον θάνατο. Οι εκστρατείες εμβολιασμού είναι εκεί δύσκολες και συχνά αναποτελεσματικές. «Οι μέθοδοι που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι πολυέξοδες σε αυτές τις χώρες και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ρήξης της ψυκτικής αλυσίδας». Αντιθέτως, το νανοεπίθεμά του ρίχνει το κόστος με δόσεις έως και 100 φορές μικρότερες, χωρίς ανάγκη συντήρησης σε ψύξη.



Πηγή: Τα Νέα
Από το Blogger.