Header Ads

Κέρμα του 1 τρισ. δολαρίων ίσως φτιάξουν οι ΗΠΑ!

Μπορεί να απομακρύνθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή, το ενδεχόμενο να πέσουν οι ΗΠΑ στον δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff), οι προκλήσεις όμως παραμένουν. Το Φεβρουάριο, το αμερικανικό Δημόσιο κινδυνεύει να χτυπήσει στο ταβάνι του ορίου δανεισμού (debt ceiling). Μήπως θα αποτελούσε λύση ένα ασημένιο κέρμα του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων;

Η εκ πρώτης όψεως παράδοξη, σχεδόν μυθιστορηματική, πρόταση, άρχισε να συζητείται -αρκετά σοβαρά- στον αμερικανικό Τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα (#mintthecoin). Περιέργως δε, έχει νομική βάση.

Πράγματι, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να εκδώσει κέρματα από καθαρό άργυρο, κατά την κρίση του. Αυτό νοείται μάλλον ως δυνατότητα να εκδώσει περιορισμένης κυκλοφορίας αναμνηστικά νομίσματα, αλλά αυτό δεν αναφέρεται ρητώς.

Το υποθετικό κέρμα του 1 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να κοπεί όπως όλα τα κανονικά κέρματα. Δεν ξέρουμε τι (και αν) θα απεικονίζει αλλά οι ιδέες δεν λείπουν, έστω και για απλό χιούμορ.

Αν οι συνομιλίες για το όριο δανεισμού καταλήξουν σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το καταθέσει ως ενέχυρο στη Fed προκειμένου να αγοράσει και μετά να ακυρώσει κρατικό χρέος, παρακάμπτοντας έτσι το όριο δανεισμού.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα βρεθούν, όπως κινδύνεψαν και το καλοκαίρι του 2011, σε κατάσταση στάσης πληρωμών, βάζοντας αναγκαστικά «λουκέτο» σε τμήματα του δημόσιου τομέα.

Ακόμα πάντως και αν είναι νομικά εφικτό να κοπεί το υπερ-κέρμα, η χρησιμότητα ή η βασιμότητα της έκδοσής του έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο έντονης συζήτησης.

Υπέρ έχει ταχθεί ο Πολ Κρούγκμαν που λέει ότι η κίνηση της έκδοσης του κέρματος είναι μεν ανόητη, θα αποτρέψει όμως την εξίσου ανόητη αλλά καταστροφική πορεία προς τη στάση πληρωμών. Η κυβέρνηση δεν θα ήταν σωστό να το αποκλείσει, αλλά «ας είμαστε σαφείς: κανένας δεν θα κόψει αυτό το κέρμα», εξηγεί ο Φέλιξ Σάλμον, που τα βάζει με την ανόητη, όπως λέει, ιδέα του ορίου δανεισμού.

Κατά τάσσονται κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που φοβούνται ότι το κέρμα θα φέρει υπερβολικό πληθωρισμό, αν και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα αυξήσει την προσφορά χρήματος, άρα δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Άλλος σχολιαστής, ο Κέβιν Ντραμ, λέει ότι τα δικαστήρια μάλλον θα κρίνουν παράνομη την απόφαση και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος «δεν μπορεί να διαστρέφει το νόμο και να κάνει ό,τι θέλει».

Αρκετοί υποστηρίζουν πάντως ότι η έκδοση του νομίσματος μπορεί να είναι ο τελευταίος άσος στο μανίκι του Ομπάμα και μάλλον θα παραμείνει μια απειλή. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περικοπές στις δαπάνες για να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου δανεισμού, αλλά το υποθετικό κέρμα θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απειλή τους, σημειώνει το BBC.

in.gr
Από το Blogger.