Header Ads

Ανοίγουν 350.000 θέσεις εργασίας για νέους

Και επίσημα το σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (που έχει χτυπήσει ταβάνι ξεπερνώντας το 50%) παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας Γιάννη Βρούτσης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Αρβανιτόπουλος.

Τα τρία μέλη της κυβέρνησης παρουσίασαν 7 νέα προγράμματα και 13 παλιά (που υλοποιούνται ήδη) στο πλαίσιο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων.

Ειδικότερα, τα νέα προγράμματα αφορούν σε 62.000 άνεργους που επιδοτούνται από τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας και άλλους 3.100 από τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του πρώτο τριμήνου του έτους.

Το σχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» θα αφορά συνολικά 350.000 ανέργους, νέους και πτυχιούχους και ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται σε 600 εκ. ευρώ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

1. Η χορήγηση επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών. Οι νέοι θα καταρτίζονται και θα μπορούν, στη συνέχεια, να απασχολούνται με πεντάμηνες συμβάσεις σε επιχειρήσεις με μερική ασφαλιστική «κάλυψη». Η αμοιβή τους θα διαμορφώνεται περίπου στα 400 ευρώ ενώ δεν θα υπάρχει ασφάλιση για σύνταξη κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΓΣΕΕ.

2. Συνέχιση της επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων ΑΕΙ έως 35 ετών.

3. Επιδοτήσεις για άνοιγμα επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο

4. Επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο και στον αγροδιατροφικό τομέα.

5. Επιδοτήσεις για την απασχόληση σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις, άνεργων γυναικών.

6. Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό.

7. Επιδότηση επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.

8. Πρακτική άσκηση για αποφοίτους ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ

9. Ενίσχυση γραφείων διασύνδεσης των πανεπιστημίων και άλλων σχολών με την αγορά εργασίας.

10. Επιχορηγήσεις για τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

star.gr
​​​​​​​​​
Από το Blogger.