Header Ads

Βρετανία: Θύμα trafficking 15χρονη που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος

Η Σαμίμα Μπεγκούμ, που σε εφηβική ηλικία έφυγε από τη Βρετανία και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, για να στερηθεί λίγα χρόνια αργότερα τη βρετανική υπηκοότητα, ήταν θύμα εμπορίας ανθρώπων, υποστήριξαν σήμερα οι δικηγόροι της.

Το 2015, σε ηλικία μόλις 15 ετών, η Μπεγκούμ έφυγε μαζί με δύο φίλες της από τη Βρετανία, τη χώρα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, για να πάει στη Συρία. Εκεί, παντρεύτηκε έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, ολλανδικής καταγωγής, οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της.

Σήμερα κρατείται από τους Κούρδους της Συρίας στον καταυλισμό Ροτζ, στη βόρεια Συρία, και θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία και να της ξαναδοθεί η βρετανική υπηκοότητα, που της αφαιρέθηκε το 2019 για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τον Φεβρουάριο ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα επιστροφής της στη χώρα.

Οι δικηγόροι της νεαρής γυναίκας, που σήμερα είναι 21 ετών, δήλωσαν σήμερα στην Ειδική Επιτροπή Προσφυγών για τη Μετανάστευση (SIAC), ένα δικαστήριο που εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις, ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωμένο να εξακριβώσει αν ήταν θύμα εμπορίας ανθρώπων. «Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε υποψίες ότι την ήλεγχαν και την εξανάγκασαν» όταν έφυγε από τη χώρα, υποστήριξε η δικηγόρος της, Σαμάνθα Νάιτς.

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της Μπεγκούμ, το υπουργείο Εσωτερικών δεν εξέτασε αν επρόκειτο για «ένα παιδί, θύμα εμπορίας ανθρώπων, που έμεινε στη Συρία για να την εκμεταλλευτούν σεξουαλικά και υποχρεώθηκε σε εξαναγκαστικό γάμο».

Το υπουργείο από την πλευρά του επισημαίνει ότι η ίδια η Μπεγκούμ, στις καταθέσεις της, ουδέποτε δήλωσε ότι ήταν «θύμα εμπορίας ανθρώπων».

Η Μπεγκούμ αμφισβητεί επίσης την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας, που την κατέστησε ντε φάκτο απάτριδα.

Η Νάιτς χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις συνθήκες κράτησής της στον καταυλισμό του Ροτζ και ζήτησε από τη SIAC να εξετάσει και πάλι την έφεση της πελάτισσάς της όσον αφορά το θέμα της υπηκοότητάς της.

Τον Απρίλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve ανέφερε ότι περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών και των παιδιών, βρετανικής καταγωγής, που κρατούνται σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων και κατήγγειλε την «εγκατάλειψή» τους από το Λονδίνο. Η οργάνωση υπολογίζει ότι σε αυτούς τους καταυλισμούς ζουν ακόμη 25 ενήλικες Βρετανοί και 34 παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.