Header Ads

Πώς έφθασαν οι αρχές στον δράστη της κλοπής έργων τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης

sdv

Προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης έλαβε ο 49χρονος, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του για την κλοπή των τριών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.

Ο ίδιος επιμένει ότι δεν είχε πρόθεση να τους πουλήσει, κάτι που τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας θα ερευνήσουν τώρα με προσοχή, καθώς ήδη έχουν στα χέρια τους και τα έργα και τον δράστη.

 

Η μαρτυρία - ”κλειδί”

Από τον Ιανουάριο του 2012, οπότε και εξαφανίστηκαν τα έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, στα γραφεία της Ασφάλειας και της ΕΥΠ κατέφθασαν δεκάδες ανώνυμες πληροφορίες, που όμως δεν αποδείχθηκαν βάσιμες και δεν άνοιξα τον σωστό δρόμο για τις έρευνες των αστυνομικών.

Όλα άλλαξαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε δημοσιεύματα του τύπου αναφέρθηκε ότι οι αρχές είχαν εντείνει τις έρευνές τους και ότι είχαν εστιάσει σε αλλοδαπούς δράστες, οι οποίοι λειτούργησαν κατ’εντολήν Έλληνα νονού της νύχτας.

Τότε άγνωστος τους αποκάλυψε ότι ο πραγματικός δράστης ήταν ο 49χρονος και μάλιστα ότι είχε στην κατοχή του τα έργα ακόμα.

Στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδαν οι αστυνομικοί ότι είχε αναρτήσει φωτογραφίες από πίνακες του Μοντριάν, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όταν, όμως πληροφορήθηκαν ότι είχε προγραμματίσει να φύγει και πάλι για την Ολλανδία, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προσαγωγή του και να τον εξετάσουν. Ο 49χρονος θεωρώντας ότι ήδη έχουν εντοπίσει τους δύο πίνακες τους αποκάλυψε τα πάντα.

 

Οι έρευνες συνεχίζονται

Στην ομολογία του υποστήριξε ότι δεν είχε συνεργό κατά την κλοπή των έργων, κάτι που συνάδει -όπως λένε οι έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας- με τα ευρήματά τους από τον χώρο. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν επιχείρησε να πουλήσει τα έργα, κάτι όμως που παραμένει αντικείμενο έρευνας.

«Τώρα που έχουμε στα χέρια μας και τα έργα και τον δράστη με την ομολογία του, μπορούμε να γίνουμε πιο επιθετικοί και να ερευνήσουμε εάν επιχείρησε να πουλήσει τους πίνακες» ανέφερε στη Huffpost αξιωματικός, που γνωρίζει λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.