Header Ads

Αλλεργική ρινίτιδα ή μετάλλαξη Δέλτα; Πώς να καταλάβουμε την διαφορά

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικά από μερικά από τα σημάδια της αλλεργικής ρινίτιδας, προκαλώντας σύγχυση σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά με τους τελευταίους να αποδεικνύονται ιδιαίτερα άσχημα φέτος.

Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα συμπτώματα της Covid 19 που αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), είναι ο συνεχής βήχας, η απώλεια αίσθησης γεύσης ή μυρωδιάς και πυρετού - αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί με συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, ειδικός στη γενετική επιδημιολογία στο King’s College του Λονδίνου (KCL), δήλωσε ότι η μετάλλαξη, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρύωμα» στους νεότερους πληθυσμούς και ότι «οι άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν».

Λοιπόν, πώς μπορείτε να πούμε ποια είναι η διαφορά;

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα;

Το κορυφαίο σύμπτωμα που αναφέρθηκε είναι «πονοκέφαλος, ακολουθούμενος από πονόλαιμο, ρινική καταρροή και πυρετό - όλα αυτά δεν είναι τα παλιά κλασικά συμπτώματα»,  δηλώνει ο καθηγητής Σπέκτορ.

Ο βήχας αναφέρεται μόνο ως το πέμπτο πιο συχνό σύμπτωμα, προσθέτει. «Είναι πιο σπάνιο και δεν βλέπουμε πλέον την απώλεια μυρωδιάς να φτάνει στα δέκα κορυφαία (κατά σειρά). Αυτή η μετάλλαξη φαίνεται να λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά». 

Ανέφερε ακόμα ότι οι νέοι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που  τους κάνουν να «αισθάνονται σαν (να έχουν) ένα άσχημο κρύωμα ή μια αστεία αίσθηση ότι είναι «εκτός λειτουργίας» - και συμπλήρωσε πώς ότι όσοι βιώνουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν ένα γρήγορο τεστ ανίχνευσης COVID-19 IgG/IgM υψηλής ευαισθησίας πλευρικής ροής. 

Κι όσον αφορά τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Τυπικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας συμπεριλαμβάνουν: 

  • φτέρνισμα και βήχα
  • καταρροή ή μπλοκαρισμένη μύτη
  • φαγούρα, κόκκινα ή υγρά μάτια
  • φαγούρα στο λαιμό, το στόμα, τη μύτη και τα αυτιά
  • απώλεια μυρωδιάς
  • πόνος γύρω από τους κροτάφους και το μέτωπό μας
  • πονοκέφαλο
  • ωταλγία
  • αίσθημα κόπωσης

Λοιπόν, πώς μπορούμε να εντοπίσουμε την διαφορά;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας τείνουν να έρχονται και να περνούν μετά από λίγες ημέρες Και συνήθως μπορούν να βελτιωθούν με αντιισταμινικά φάρμακα. Αλλά τα συμπτώματα της Covid είναι πιθανό να είναι πιο επίμονα και να επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν.

Είναι πιο πιθανό να αισθανθούμε λήθαργο και να έχουμε πονόλαιμο με την Covid, σε αντίθεση με την αλλεργική ρινίτιδα. Η Μάργκαρετ Κέλμαν, μια εξειδικευμένη νοσοκόμα αλλεργίας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Allergy UK ανέφερε  είπε στην εφημερίδα i: «Σε αντίθεση με την αλλεργική ρινίτιδα που μπορεί να φέρνει στον λαιμό μας φαγούρα, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο πιθανό να μας φέρνει πόνο στο λαιμό, όπως η αμυγδαλίτιδα.

«Με την μετάλλαξη Δέλτα, οι πονοκέφαλοι είναι πιο πιθανό να είναι πιο έντονοι και να επηρεάζουν το μπροστινό μέρος του κεφαλιού και των ματιών μας. Ο βήχας τείνει επίσης να είναι ξηρός και συνεχής». 

Εάν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία, μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ Covid εάν αντιμετωπίζουμε ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα που προαναφέρθηκαν.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.