Header Ads

Ενεργοποιείται η συμφωνία για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών

Η εναρκτήρια Υπουργική Συνάντηση του Μηχανισμού Υψηλού Επιπέδου για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τη συμμετοχή του Υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Blendi Klosi, του Υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Naser Nuredini και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Πρέσβη και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, David Geer.

Το Πάρκο Πρεσπών αποτελεί μοναδική προστατευόμενη περιοχή στο είδος της στη ΝΑ Ευρώπη από το 2000. Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, η συμφωνία για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών έχει υπογραφεί από τις τρεις όμορες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2010. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εκπόνηση και υλοποίηση κοινών μελετών και προγραμμάτων, με γνώμονα την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τις βασικές πτυχές της περιβαλλοντικής συμφωνίας παρουσίασε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Έλληνας Υπουργός σημειώνοντας πως “συμβαδίζει με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής” και κάνοντας ειδική αναφορά στη σημασία της προώθησης κοινών δράσεων που αφορούν σε σειρά τομέων, όπως στη διατήρηση και προστασία των μοναδικών οικολογικών αξιών της περιοχής, στην πρόληψη των αιτιών της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων και στη διερεύνηση των κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων για τη βιώσιμη χρήση των υδάτων των λιμνών.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τις κύριες προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, μέσω της συνεργασίας των τριών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση στην κατάλληλη αξιοποίηση της πλούσιας βιοποικιλότητας που αποτελεί το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Πάρκου των Πρεσπών. “Είναι σημαντική η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και φορέων στη διαχείριση της περιοχής τόσο σε επιμέρους εθνικό, όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο και η ανάπτυξη σχετικών πολυσυμμετοχικών οργάνων, όπως είναι, στην περίπτωση της Ελλάδας, η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της μείωσης εισροών λιπασμάτων, θρεπτικών και άλλων αγροχημικών στα υδάτινα οικοσυστήματα των Πρεσπών, στην ανάγκη θέσπισης κοινών κανόνων αναφορικά με την αλιεία, καθώς και στην ανάπτυξη και προώθηση του βιωματικού τουρισμού και του οικοτουρισμού.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών και της Ομάδας Εργασίας Υδάτων, για την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των τεσσάρων μερών της συμφωνίας.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.