Header Ads

Ο "θόλος ζέστης" σπάει όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας σε ΗΠΑ, Καναδά - Συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια

Κλιματιζόμενος χώρος στο Πόρτλαντ 

Σχολεία και εμβολιαστικά κέντρα κατά της covid-19 έκλεισαν, αθλητικοί αγώνες αναβλήθηκαν και οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε χώρους με κλιματισμό: στο δυτικό τμήμα του Καναδά και των ΗΠΑ η θερμοκρασία έσπασε ξανά  «ιστορικά» ρεκόρ λόγω  του «θόλου ζέστης» που προκαλεί πρωτόγνωρο καύσωνα στην περιοχή.

Στο Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον και το Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτον, δύο πόλεις στις βορειοδυτικές ΗΠΑ γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους, ο υδράργυρος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1940 που τηρούνται αρχεία.

Στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ χθες το απόγευμα η θερμοκρασία ήταν 46,1 βαθμοί Κελσίου, έπειτα από το ρεκόρ των 44,4 βαθμών την Κυριακή. Στο Σιάτλ ο υδράργυρος έδειξε 41,6 βαθμούς, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Αντίστοιχη η κατάσταση και στον δυτικό Καναδά. Στο Λάιτον, ένα χωριό βορειοανατολικά του Βανκούβερ, έσπασε χθες το ρεκόρ της Κυριακής: ο υδράργυρος έφτασε τους 47,9 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Καναδά μετά το κύμα καύσωνα του 1937, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Στην περιοχή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει χώρους με κλιματισμό όπου μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες.

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», προειδοποίησε η υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία, Αλμπέρτα και κάποιες περιοχές των επαρχιών Σασκάτσουαν, Βορειοδυτικά Εδάφη και Γιούκον, που συνορεύει με την Αλάσκα.

«Είμαστε η δεύτερη πιο κρύα και πιο χιονισμένη χώρα παγκοσμίως», οπότε δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή «την πολύ ξηρή ζέστη της ερήμου», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος. 

Ουάσιγκτον 

 

«Εξαιρετικά επικίνδυνο»

Από την άλλη πλευρά των συνόρων και οι Αμερικανοί υποφέρουν από τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό το επίπεδο ζέστης είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε η NWS χθες.

Η αγορά του Σιάτλ, η Ballard Farmers Market, αναγκάστηκε να κλείσει νωρίτερα, για πρώτη φορά «λόγω της ζέστης», εξήγησε ο διευθυντής της Νταγκ Φαρ. «Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει λόγω του χιονιού», πρόσθεσε.

Η εταιρεία Amazon ανακοίνωσε  ότι θα ανοίξει μέρος των κεντρικών της γραφείων στο Σιάτλ, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, για το κοινό ώστε να μπορέσουν να δροσιστούν οι πολίτες.

Τα περισσότερα σπίτια στην πόλη αυτή δεν διαθέτουν κλιματιστικό, καθώς η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο είναι 19 βαθμοί.

«Στους 21 βαθμούς είναι μια καλή ημέρα, όλος ο κόσμος βγαίνει έξω με σορτς και μπλουζάκι, αλλά αυτό είναι παράλογο», δήλωσε κάτοικος του Σιάτλ, προσθέτοντας ότι «αισθάνομαι σαν να είμαι στην έρημο».

Και στο Πόρτλαντ πολλοί κάτοικοι αναζήτησαν δροσιά στους κλιματιζόμενους χώρους που άνοιξαν οι αρχές της πόλης για το κοινό.

Η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη ξηρασία στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ευνόησαν το ξέσπασμα πολλών πυρκαγιών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η «Lava Fire», στα σύνορα του Όρεγκον με την Καλιφόρνια, είχε καταστρέψει ως χθες, Δευτέρα, το πρωί περίπου 6.000 στρέμματα, αναγκάζοντας τις αρχές να απομακρύνουν κάποιους κατοίκους από τα σπίτια τους και να κλείσουν έναν εθνικό οδικό άξονα. 

 

Πόρτλαντ 

 

«Κάθε χίλια χρόνια»

Αυτό το κύμα ζέσης προκάλεσε ένα φαινόμενο που ονομάζεται «θόλος ζέστης», όταν υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα στην περιοχή.

Ένα τόσο έντονο φαινόμενο όσο αυτό που παρατηρείται αυτή την περίοδο είναι «εξαιρετικά σπάνιο στατιστικά, σε βαθμό που μπορούμε να πούμε ότι το αναμένουμε μία φορά κάθε χίλια χρόνια κατά μέσο όρο», έγραψαν μετεωρολόγοι στην Washington Post. «Όμως η κλιματική αλλαγή κατέστησε αυτού του είδους τα σπάνια φαινόμενα πιο πιθανά».

Σύμφωνα με τον Νικ Μποντ, κλιματολόγο στο πανεπιστήμιο της πολιτείας Ουάσινγκτον, η κλιματική αλλαγή σίγουρα είναι ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν τις ακραίες θερμοκρασίες, αλλά «δευτερεύων».

«Βασική αιτία είναι αυτό το πολύ ασυνήθιστο μετεωρολογικό μοντέλο» του θόλου ζέστης, εξήγησε ο ίδιος. Ωστόσο «η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες εδώ έχουν σημειώσει άνοδο», κάτι που «κατέστησε ακόμη πιο σοβαρό αυτό το επεισόδιο ζέστης».

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.