Header Ads

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το Πολιτικό Κόμμα» του Κώστα Ελευθερίου (Εκδόσεις ΕΝΑ)

.

Τι είναι το πολιτικό κόμμα; Αναγκαίο συστατικό της σύγχρονης δημοκρατίας ή, αντίθετα, παράγοντας αποδυνάμωσής της; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσίασε στην ιστορική του εξέλιξη και οι διακριτοί τύποι του που εμφανίστηκαν διαχρονικά; Με βάση ποια κριτήρια πρέπει να περιγράφουμε και να ερμηνεύουμε τη δράση του; 

Το βιβλίο του Κώστα Ελευθερίου επιχειρεί μια σύνθεση στοιχείων της πλούσιας –και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας– βιβλιογραφίας στην πολιτική επιστήμη γύρω από το κομματικό φαινόμενο, προσπαθώντας να αναδείξει τις διαφορετικές πλευρές της φυσιογνωμίας του, να ανιχνεύσει το ρόλο του σε έναν κοινωνικό σχηματισμό και να φωτίσει τις αντιφάσεις της λειτουργίας του.

Δεν συμμερίζεται τη διάχυτη αντικομματική φιλολογία, παρότι αναγνωρίσει το βάσιμο κάποιων πορισμάτων. Αντίθετα, επιλέγει, διαμέσου της ανάλυσης του κομματικού θεσμού και της κρίσης, να συνηγορήσει υπέρ της ύπαρξης και της δράσης των κομμάτων, θεωρώντας τα αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικοπολιτικών διευθετήσεων της νεωτερικότητας και των σύγχρονων δημοκρατιών.

Το πολιτικό κόμμα αναδεικνύεται έτσι σε έναν πολυδιάστατο θεσμό, που αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για τον εντοπισμό των θετικών και αρνητικών πτυχών της κοινωνικής δυναμικής, για την αξιολόγηση της κυβερνητικής λειτουργίας αλλά και για την ποιότητα της δημοκρατίας. 

Φιλοδοξία του βιβλίου είναι να παρέχει ένα θεωρητικό και εννοιολογικό πλαίσιο για το κομματικό φαινόμενο σε κοινωνικούς επιστήμονες (και όχι μόνο), θεωρώντας ότι η ακριβής γνώση των όρων της πολιτικής διαδικασίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη της δημοκρατικής συμμετοχής.

***

 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Κώστας Ελευθερίου είναι διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο τμήμα Κοινωνιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και είναι συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.  

Σχετικά με την εκδοτική σειρά «Βασικές Έννοιες»: 

Το βιβλίο Το Πολιτικό Κόμμα του  αποτελεί την τρίτη προσθήκη στην εκδοτική σειρά του ΕΝΑ «Βασικές Έννοιες». Στόχος της σειράς, η οποία εγκαινιάστηκε με το βιβλίο Δημοκρατία. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη της του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου και συνεχίστηκε με το βιβλίο Το 1821 ως Επανάσταση. Γιατί ξέσπασε και γιατί πέτυχε του δρ. Δημήτρη Παπανικολόπουλου, είναι να προσφέρει ολοκληρωμένη εγκύκλια κατανόηση και μια επιστημονικά έγκυρη και εμπεριστατωμένη θεώρηση βασικών εννοιών της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής θεωρίας, εκκινώντας από μια καταστατικά προοδευτική αφετηρία.

Τα εισαγωγικά εγχειρίδια της σειράς απευθύνονται σε όσους και όσες έρχονται για πρώτη ίσως φορά σε επαφή με τις αντίστοιχες έννοιες αλλά και σε αυτούς ή αυτές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους. Ενσωματώνοντας κλασικές και σύγχρονες προσεγγίσεις, με κριτική ματιά και σε άμεση σύνδεση με τη συγχρονία, επιχειρούν να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν την προοδευτική θεωρία και πρακτική με την ταυτόχρονη επισκόπηση παραδειγμάτων και πρακτικών από τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία.

Την επιστημονική επιμέλεια της σειράς έχει ο συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ δρ. Κώστας Ελευθερίου.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.