Header Ads

«Ταξίδι μιας μεγάλη μέρας μέσα στη νύχτα» στη Θεσσαλονίκη και περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα

Νύχτα, ομίχλη, ουίσκι. Η Μαίρη, ο Τάιρον, ο Τζέιμι κι ο Έντμοντ κι οι χαμένες ελπίδες τους, εγκιβωτισμένες σε ένα σπίτι φτιαγμένο με τα πιο πρόχειρα υλικά γεμάτο ανασφάλεια, πασχίζουν για την ένωση οίκου και γένους στην παραλιακή εξοχή, σαν κύματα τα άπιαστα όνειρα μιας ζωής νοτίζουν το πρόσωπό τους. Κάτω απ’ τα ρούχα εποχής, αρρωστημένοι ψυχισμοί σε δρύινο τραπέζι, θολώνουν τα ποτήρια καθώς αλληλοσυγκρούονται προπόσεις υπέρ υγείας.

Ο επικίνδυνος εθισμός στο ψέμα της μορφίνης, κόβει σαν γυαλί και φέρνει στην επιφάνεια της περιεκτικής οικογενειακής τραγωδίας των Τάιρον, την αλήθεια της ζωής και των εμπειριών τους, ξεπηδώντας μια προς μία απ’ τις σελίδες των καλοστοιβαγμένων θεμάτων της βιβλιοθήκης. Μαζί τους κι οι αλλεπάλληλες υπερβάσεις πηγαινοέρχονται στις άωρες ώρες της μίας μόνο μέρας, πότε στο θολωμένο τζάμι και πότε στο πάτωμα, σωριάζοντας ανατροπές σα νότες σε ξεχασμένο, ξεκούρδιστο πιάνο. 

Και το «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα», που προτείνει το φετινό καλοκαίρι το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, με τη Βέρα Κρούσκα και τον Πέρη Μιχαηλίδη (σε αντικατάσταση του Τάκη Χρυσικάκου ο οποίος νοσεί με κορονοϊό), τον Θανάση Σαράντο, τον Χρήστο Διαμαντούδη και την Σταυριάνα Παπαδάκη ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη (14 και 15 Ιουλίου Μονή Λαζαριστών, αύλειος χώρος) για να περιοδεύσει, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, στη Βέροια, στην Κοζάνη, στα Γιαννιτσά, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και πάλι στη Θεσσαλονίκη στις Συκιές.

Πέρης Μιχαηλίδης

Θανάσης Σαράντος: Η ανθρώπινη περιπέτεια σ′ όλο το μεγαλείο της

Πόσο μπορεί να μας αφορά το 2021 εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, μια ιστορία που διαδραματίζεται σ’ ένα εξοχικό του Κονέκτικατ της Αμερικής σε διάστημα 16 περίπου ωρών, μέσα σε μια Αυγουστιάτικη ημέρα το μακρινό 1912;

Ο Αμερικανός συγγραφέας Ευγένιος Ο’ Νηλ μας παραδίδει το 1941 το αριστουργηματικό του έργο «Ταξίδι μιας Μεγάλης Μέρας μέσα στη Νύχτα». Ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι, μια προσωπική και επίπονη καταγραφή για το παρελθόν της δικής του οικογένειας, γραμμένη με «δάκρυα και αίμα» όπως ο ίδιος αναφέρει. Η συναρπαστική ιστορία των Ιρλανδών Τάιρον, όμως θα μπορούσε να είναι και η ιστορία της κάθε οικογένειας, σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο που τολμά να έρθει αντιμέτωπη με ό,τι κρύβει η ομίχλη της καθημερινότητας. Μύχια συναισθήματα που αποκαλύπτονται, πληγές του παρελθόντος που δεν έχουν ποτέ επουλωθεί. Αυτή η εμμονική αναμέτρηση με το παρελθόν είναι ίσως και το κύριο χαρακτηριστικό του έργου. «Το παρελθόν είναι το παρόν, είναι το μέλλον» αναφωνεί η Μαίρη Τάϊρον, η κεντρική ηρωίδα του έργου. Ένα πραγματικά μαγικό έργο, μια «τραγωδία δωματίου» με καταιγιστική εσωτερική δράση, αφού σε μια μόνο σελίδα του μπορεί να χωρέσουν τα συναισθήματα του μίσους, της αγάπης, της συγχώρεσης, του θυμού, της ενοχής, του πόθου, της λύπης και της απογοήτευσης. Και όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η ομίχλη του παρελθόντος και των εξαρτήσεων τυλίγει ασφυκτικά και τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες του έργου. Δύο γονείς που δεν ανέλαβαν ποτέ ουσιαστικά την ευθύνη για τα παιδιά τους. Δύο αδέρφια που αναγκάστηκαν ν’ αναλάβουν από τα παιδικά τους χρόνια τον ρόλο της μητέρας και του πατέρα στην οικογένεια. Ανεκπλήρωτα όνειρα που στοιχειώνουν το παρόν και των τεσσάρων.

Στο τέλος, οι ήρωες εγκλωβισμένοι και μετέωροι συνεχίζουν να ελπίζουν, συγχωρούν έστω αν και ποτέ δεν ξεχνούν, ένοχοι αλλά ταυτόχρονα αθώοι. Η ανθρώπινη περιπέτεια σ′ όλο το μεγαλείο της, ένας ύμνος στην αγάπη που τελικά επικρατεί και λυτρώνει.

Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος

Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου

Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρέϊζη

Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Επιμέλεια προβολών video: Άντα Λιάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης, Γιάννης Γκρέζιος

Δραματουργική συνεργασία: Μάρκος Τσούμας

Βοηθός σκηνογράφου– ενδυματολόγου: Δανάη Πανά

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Πέρης Μιχαηλίδης/ Τάκης Χρυσικάκος, διπλή διανομή (Τζέιμς Τάιρον)

Βέρα Κρούσκα (Μαίρη Κάβαν Τάιρον)

Θανάσης Σαράντος (Τζέϊμς Τάιρον Τζούνιορ)

Χρήστος Διαμαντούδης (Έντμοντ Τάιρον)

Σταυριάνα Παπαδάκη (Κάθλιν)

Info

Μονή Λαζαριστών (Αύλειος χώρος): Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις: Τετάρτη 14 & Πέμπτη 15 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 21.15

*Θα ακολουθήσει περιοδεία

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης και ταμεία: 10 € Κανονικό εισιτήριο: 12 €

Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Άνεργοι/ Ομαδικό ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8€. Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση)

*Για τους Ανέργους θα διατεθούν 20 θέσεις Δωρεάν, για τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και από τα ταμεία 

Σημεία Προπώλησης

www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND

Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου: Δευτέρα – Παρασκευή Δευτέρα- Παρασκευή, 08:30- 21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους: Δευτέρα- Παρασκευή, 11:00 - 19:00

Πληροφορίες: 2315 200200, www.ntng.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.