Header Ads

"Eργαλείο" που περιορίζει το άνοιγμα του στόματος παρουσιάζεται ως λύση για την απώλεια βάρους

Ανατριχίλα προκαλεί η εικόνα (και η σκέψη της χρήσης) ενός νέου «εργαλείου» που προωθείται ως λύση στην απώλεια βάρους, και τοποθετείται στο στόμα επιτρέποντας σε αυτό να ανοίξει ελάχιστα ώστε να αποτρέπει την κατανάλωση στέρεας τροφής. Ομάδα επιστημόνων το παρουσιάζει ως μια πιθανή λύση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η μικροσυσκευή, που φέρει την ονομασία DentalSlim Diet Control,  αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Oτάγκο στη Νέα Ζηλανδία και Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να τοποθετεί από οδοντιάτρους στα δόντια του ενδιαφερόμενου. 

Αποτελείται από μαγνητικά εξαρτήματα και μπουλόνια ασφάλισης ενώ επιτρέπει στους χρήστες της να ανοίγουν το στόμα τους μόνο κατά 2 χιλιοστά.

Η εικόνα της συσκευής τοποθετημένης σε οδοντοστοιχία προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις από χρήστες του διαδικτύου και των social media και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που την παρομοιάζουν με όργανο βασανιστηρίου της μεσαιωνικές περιόδου.

Το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι πρόκειται για μια «πρωτοποριακή» συσκευή απώλειας βάρους «για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας: μια ενδοστοματική συσκευή που περιορίζει το άτομο σε μια διατροφή μη στέρεων τροφών».

Αρχικά, όπως αναφέρει ο Guardian, δοκιμάστηκε σε επτά υγιείς παχύσαρκες γυναίκες από το Ντουνέντιμ της Νέας Ζηλανδίας για δύο εβδομάδες. Στις γυναίκες χορηγήθηκε υγρή τροφή χαμηλής χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Dental Journal ανέφερε ότι  έχασαν κατά μέσο όρο 6,36 κιλά - περίπου 5,1% του σωματικού βάρους τους.

Όμως οι συμμετέχοντες παραπονέθηκαν ότι η συσκευή ήταν δύσκολη στη χρήση, προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα κατά την ομιλία τονίζοντας πως «η ζωή γενικά ήταν λιγότερο ικανοποιητική».

Μια εκ των συμμετεχόντων, παραβίασε τους κανονισμούς και κατανάλωσε σοκολάτα αφού πρώτα την έλιωσε.

Ο καθηγητής Πολ Μπράντον, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο σχολίασε πως το βασικό πρόβλημα για την επίτευξη του στόχου, που είναι η απώλεια βάρους, ήταν η «συμμόρφωση» των συμμετεχόντων στους όρους που είχαν τεθεί.

Υπερθεμάτισε δε πως η συσκευή αυτή βοήθησε στη δημιουργία νέων συνηθειών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

«Είναι μια μη επεμβατική, αναστρέψιμη, οικονομική και ελκυστική εναλλακτική λύση στις χειρουργικές επεμβάσεις», κατέληξε.

Το DentalSlim Diet Control δέχτηκε κριτική στο διαδίκτυο ενώ ένας χρήστης για παράδειγμα σχολίασε στο Twitter: «Δεν χρειάζεστε αυτήν τη συσκευή βασανιστηρίων για να κάνετε μια δίαιτα με υγρά». Και πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήρισαν με τον ίδιο τρόπο το «εργαλείο».

Το Πανεπιστήμιο του Otago σχολίασε πως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις: «Στόχος της χρήσης αυτής της συσκευής δεν είναι η γρήγορη ή μακροπρόθεσμη απώλειας βάρους. Αντίθετα, στοχεύει να βοηθήσει άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση έως ότου χάσουν βάρος». 

Στην ερευνητική ομάδα μετείχαν επίσης οι καθηγητές Τζόναθαν Μποντάνσκι και Ρίτσαρντ Χολ.

Πηγή: The Guardian

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.