Header Ads

Ισπανία: Νομοσχέδιο αλλαγής φύλου με απλή αίτηση στο ληξιαρχείο

LGTB κοινότητα στην Ισπανία

Όλοι οι Ισπανοί πολίτες ηλικίας τουλάχιστον 16 ετών – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στα 14 – θα μπορούν στο εξής με μια απλή αίτηση να αλλάζουν το γένος τους στα ληξιαρχικά έγγραφα, εφόσον το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ψηφιστεί και από το Κοινοβούλιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό, που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των Σοσιαλιστών με το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον σύμμαχό τους στην κυβέρνηση μειοψηφίας, η Ισπανία θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου. 

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο, που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, το κείμενο προβλέπει ότι «κάθε άτομο που έχει την ισπανική υπηκοότητα και είναι 16 ετών και άνω θα μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του φύλου του που έχει καταγραφεί στο ληξιαρχείο». Επί της ουσίας, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να αλλάξει το όνομα και το γένος του στην ταυτότητά του, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλει ιατρικές εκθέσεις ή να υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία.

«Αναγνωρίζουμε κατά τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στον ελεύθερο προσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, δεσμευόμαστε για την αποπαθολογικοποίηση, δηλαδή τα τρανς άτομα δεν θα θεωρούνται πλέον ασθενείς στη χώρα μας», εξήγησε η Μοντέρο, που είναι μέλος των Podemos και είχε ταχθεί υπέρ του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας φύλου.

Αυτό το σημείο υπήρξε η αιτία διαφωνιών στους κόλπους της κυβέρνησης: Η Κάρμεν Κάλβο, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «την ανησυχεί βαθύτατα η ιδέα ότι το φύλο θα επιλέγεται απλώς με βάση τη βούληση ή την επιθυμία» του καθενός.

Τα δύο κόμματα τελικά συμφώνησαν να περιληφθεί στο νομοσχέδιο ένα άρθρο που ορίζει ένα διάστημα τριών μηνών από την ημέρα που κάποιος θα υποβάλει το αίτημα μέχρι την οριστικοποίησή του. Το πολύ τρεις μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος, ο ληξίαρχος θα πρέπει να καλέσει τον ενδιαφερόμενο ώστε να το επιβεβαιώσει και να επικυρώσει. Η ίδια δυνατότητα θα δίνεται και σε άτομα ηλικίας 14 -16 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται καθ’ όλη τη διαδικασία από τους νομίμους εκπροσώπους τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.