Header Ads

Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της

Maximou

«Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της.»

Ο πρωθυπουργός παρέλαβε την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρό της, Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και τα μέλη της.

Όπως είπε, το Σχέδιο «είναι ένα τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού για την κοινωνία μας. Διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον κ. Σισιλιάνο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και πιστεύει «ότι υπάρχουν μία σειρά από δράσεις τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε άμεσα. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι οι μεγάλες τομές χρειάζονται, από τη μία ταχύτητα για να μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό που θέλουμε. Φέρνουν όμως τελικά αποτέλεσμα αν ξεκινούν στην ώρα τους. Και η ώρα τους έχει έρθει, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις στροφές στη διαδρομή.»

Από την πλευρά του, ο κ. Σισιλιάνος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση ακολουθεί «τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 - 2025». Πρόσθεσε δε, ότι πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή «άπτονται της αρχής της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου». Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε πως «προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψιν την κοινωνία του σήμερα αλλά συγχρόνως να προτείνουμε και ορισμένες τομές».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η έκθεση αποτελεί οδικό χάρτη με κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας, αξιοποιώντας τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος.

Από την πλευρά της Επιτροπής, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Καθηγητής της Νομικής του Σχολής ΕΚΠΑ και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς και τα μέλη της: Η Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα ταυτότητας φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η Πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ», Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, Πρόδρομος Πύρρος.

 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.