Header Ads

Γιατί η διατροφή με ψάρια και λαχανικά συνδέεται με ηπιότερη COVID-19

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μια διατροφή εμπλουτισμένη με λαχανικά και ψάρια μπορεί να μειώσει τι πιθανότητες να νοσήσουμε από κορονοϊό. Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση των πιθανοτήτων μέχρι 73% για κατανάλωση λαχανικών και 59% για κατανάλωση ψαριών.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση του κορονοϊού», δήλωσαν οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η μετάφραση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, κάτι που σημαίνει πως δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και την διατήρηση των αποστάσεων.

 

Τι περιελάμβανε η έρευνα

Για τη μελέτη στο BMJ Nutrition, Prevention and Health Journal, οι επιστήμονες αξιοποίησαν τις απαντήσεις στην έρευνα 2.884 γιατρών και νοσοκόμων που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή με εκτεταμένη έκθεση στον ιό, από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ Ιουλίο και Σεπτεμβρίο του 2020, ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, αν νόσησαν από κορονοϊό και πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση, προσωπικό ιστορικό, ιατρικό ιστορικό, χρήση φαρμάκων και τρόπο ζωής.

Οι διατροφές χωρίστηκαν στις εξής κατηγορίες:

- διατροφή υψηλή σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς

-  διατροφή υψηλή σε ψάρια και θαλασσινά μαζί με λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς

- διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες συμπεριλαμβανομένου του κρέατος

 

Τα αποτελέσματα

Περίπου 568 απάντησαν ότι είχαν συμπτώματα συμβατά με τον κορονοϊό ή δεν είχαν καθόλου, αλλά είχαν βγεί θετικοί στο τέστ.Από αυτούς, 138 δήλωσαν ότι ήταν μέτρια έως σοβαρή η λοίμωξη ενώ οι υπόλοιποι 430 δήλωσαν ότι η λοίμωξη ήταν ήπια.

Αφού συνυπολόγισαν αρκετές πιθανές μεταβλητές επιρροές όπως η ηλικία, η εθνικότητα και ο τρόπος ζωής, οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι ακολουθούσαν μια διατροφή εμπλουτισμένη σε λαχανικά και ψάρια είχαν 73% και 59% αντίστοιχα, χαμηλότερες πιθανότητες για μία μέτρια ή σοβαρή λοίμωξη από εκείνους που δεν είχαν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.

Εκείνοι που δήλωσαν ότι ακολουθούσαν μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχαν σχεδόν τέσσερις φορές τις πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής μόλυνσης σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή βασισμένη στα λαχανικά.

Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης, μια επιδημιολογική ερευνητική μελέτη που δεν περιλαμβάνει κάποια παρέμβαση ή πείραμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προσδιορίσει καμμία αιτία. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι διατροφές που βασίζονται σε λαχανικά είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. 

Παράλληλα τα ψάρια είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αφού και τα δύο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της NNEdPro Nutrition and Covid-19 Taskforce, Σέιν ΜακΌλιφ, δήλωσε ότι απαιτείται προσοχή κατά την ερμηνεία των ευρημάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι μια υψηλής ποιότητας δίαιτα είναι «σημαντική για την εξασφάλιση επαρκούς ανοσοαπόκρισης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να παίξει ρόλο στην λοίμωξη και στην σοβαρότητα της κατάστασης».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.