Header Ads

Αναζητάς εργασία; Η διαδικασία της συνέντευξης είναι μια τέχνη

.

Γνωρίζουμε ικανότατα στελέχη που έχουν αποτύχει να υιοθετήσουν την κατάλληλη στάση κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης. Ως Career Coach έχω ακούσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το βιογραφικό σας έχει ήδη εκπληρώσει την αποστολή του και το ραντεβού της πολυπόθητης συνέντευξης έχει προγραμματιστεί, διαβάστε τα παρακάτω κάποιες πρακτικές που θα προωθήσουν  (και δεν θα σαμποτάρουν) την υποψηφιότητά σας για μια θέση εργασίας.

Οι καλές πρακτικές:

1) Μαθαίνω για την εταιρία και τον κλάδο

Αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και μαθαίνουμε τι λένε οι άνθρωποι της αγοράς. Είναι εντυπωσιακό το πόσα πολλά μπορούμε να μάθουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Μαθαίνουμε για τις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει και αυτό μας βοηθά να παρουσιαστούμε σαν μέρος της λύσης των προκλήσεων αυτών.

Οι γνώσεις αυτές ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή μας η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέντευξη.

Θεωρείται επίσης πολύ χρήσιμο να μάθουμε για την επαγγελματική πορεία του ανθρώπου με τον οποίον θα κάνουμε τη συνέντευξη καθώς αυτό βοηθά ιδιαίτερα να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί του.  

2) Κάνω άριστη εντύπωση

Ντυνόμαστε ανάλογα με την εταιρεία που απευθυνόμαστε και δεν ξεχνάμε πως οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Φροντίζουμε τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας, δείχνουμε θετική πρόθεση και διάθεση για συνεργασία.

Κλείνουμε το κινητό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και οπωσδήποτε είμαστε συνεπείς με την ώρα που έχουμε συμφωνήσει, είτε πρόκειται για δια ζώσης συνέντευξη ή και διαδικτυακή.

Στις συνεντεύξεις με βιντεοκλήση, εξασφαλίζουμε έγκαιρα ότι έχουμε λύσει κάθε πιθανό τεχνικό πρόβλημα και ότι το ίντερνετ, η εικόνα, ο ήχος και το σωστό background θα ευνοήσουν την υποψηφιότητά μας.

3) Επικοινωνώ με διαύγεια και συγκέντρωση

Ακούμε προσεκτικά, είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στη συζήτηση και απαντούμε σωστά στις σωστές ερωτήσεις. Στόχος είναι ο αξιολογητής να μας θυμάται ως έναν από αυτούς που του έκαναν τη ζωή ευκολότερη απαντώντας με ειλικρίνεια, σαφήνεια και συντομία. 

Σε ότι αφορά τις «σωστές» απαντήσεις που χρειάζεται να δώσουμε, εδώ χρειαζόμαστε προετοιμασία, πρόβα και εκπαίδευση. Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μου που αναλαμβάνουν αυτή τη διαδικασία καταφέρνουν να καλύψουν όλο το φάσμα των πιθανών ερωτήσεων, να ξεδιαλύνουν ακόμα και τις πιο δύσκολες ερωτήσεις και αυξάνουν έτσι εντυπωσιακά τις πιθανότητες τις τελικής επιλογής του υποψηφίου. 

Στη συνέντευξη μπορούμε κι εμείς να ρωτήσουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε προκειμένου να σχηματίσουμε τη δική σας άποψη και να είμαστε σίγουροι ότι η θέση είναι κατάλληλη για εμάς. Δείχνουμε πως ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την συγκεκριμένη θέση και όχι γενικά για απασχόληση και ναι, μπορούμε κι εμείς ως υποψήφιοι να διαλέξουμε τον εργοδότη και όχι μόνο το αντίθετο.

4) Προβάλω τα κατάλληλα στοιχεία της προσωπικότητάς μου

Οι συνεντεύξεις εργασίας είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να αναδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η προσωπικότητά μας παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο για την επιλογή και αυτό αποδεικνύεται εύκολα εάν σκεφτούμε πως εάν δεν συνέβαινε αυτό, τότε θα μας προσλάμβαναν μόνο μέσα από τις πληροφορίες του βιογραφικού μας.

Ο λόγος που περνάμε μια σειρά από συνεντεύξεις είναι για να διαπιστώσει και ο εργοδότης στοιχεία του χαρακτήρα και των προσωπικών δεξιοτήτων μας. Στο coaching αυτό που κάνουμε είναι να «χτίσουμε» δεξιότητες που απαιτούνται για την κάθε θέση εργασία και να τις αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Υπάρχουν αντίστοιχα και πρακτικές προς αποφυγή.

Το να κακολογήσουμε έναν πρώην εργοδότη ή συνάδελφο, δείχνει χαμηλό επίπεδο επαγγελματισμού, μικροψυχία και έλλειψη εχεμύθειας

Αντίστοιχα αρνητική εντύπωση προκαλούμε εάν πούμε ψέματα. Οι έμπειροι και ικανοί αξιολογητές τα αντιλαμβάνονται -ρωτώντας για ένα θέμα που ξέρουν καλύτερα από εσάς- και σίγουρα θα προτιμήσουν κάποιον ειλικρινή, με διάθεση να μάθει από κάποιον που απλώς προσποιείται με θράσος.

Ενημερωθείτε επίσης για φράσεις και λέξεις που επιβάλλεται να αποφύγετε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Τα παραπάνω μοιάζουν (και είναι) απαιτητικά και είναι δύσκολο ένας υποψήφιος να ανταποκριθεί σωστά χωρίς τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Αναζητήστε τα εξειδικευμένα προγράμματα συμβουλευτικής που παρέχουν την κατάλληλη εκπαίδευση τόσο για την σύνταξη του σωστού, επαγγελματικού βιογραφικού και την προετοιμασία για την συνέντευξη, όσο και για τα βήματα που απαιτούνται μετά από αυτήν.

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, οι παρούσες συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν την ευκαιρία για την κατάλληλη προετοιμασία και εκπαίδευση ώστε να διεκδικήσετε δυναμικά μια θέση στην αγορά εργασίας τώρα που επιστρέφουμε σταδιακά στη νέα κανονικότητα.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.