Header Ads

«Αυτοί που εύχονται τον θάνατο μου», «Παγιδευμένοι» και ακόμη 7 νέες ταινίες στα θερινά

Η Αντζελίνα Τζολί στην ταινία

Συνολικά εννέα ταινίες μας υποδέχονται στα θερινά από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, εκ των οποίων δύο ταινίες για παιδιά και δύο επανεκδόσεις -ο κλασικός «Ροζ Πάνθηρας» του Μπλέικ Έντουαρντς και το νουάρ του Νίκολας Ρέι «Σε έναν έρημο τόπο».

«Αυτοί που εύχονται τον θάνατο μου»

Η Χάνα, μία αλεξιπτωτίστρια δασοπυροσβέστρια, προσπαθεί να ξεπεράσει τις τρεις ζωές που δεν κατάφερε να σώσει από τη φωτιά και βρίσκει παρηγοριά στον πόνο που η ίδια προκαλεί στον εαυτό της. 

Όταν, όμως, εμφανίζεται ξαφνικά ο Κόλιν (Φιν Λιτλ), ένας νευρικός έφηβος μέσα στα αίματα, πρέπει να διασχίσει μαζί του χιλιόμετρα στο πυκνό δάσος. Αντιμέτωποι με φονικές καταιγίδες, που τρομάζουν ακόμα και την εκπαιδευμένη Χάνα, δεν έχουν ιδέα τι άλλο τους περιμένει: δύο αδίστακτοι εκτελεστές στα ίχνη του Κόνορ και μία ανελέητη πυρκαγιά που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα της.

Η Αντζελίνα Τζολί πρωταγωνιστεί στην περιπέτεια που σκηνοθετεί ο υποψήφιος για Όσκαρ Τέιλορ Σέρινταν (Hell or High Water, Wind River), μία ιστορία καταδίωξης, ενηλικίωσης, επιβίωσης και εξιλέωσης.

Σε σκηνοθεσία Τέιλορ Σέρινταν και σενάριο των Μάικλ Κορίτα, Τσαρλς Λίβιτ, Τέιλορ Σέρινταν

Με τους Αντζελίνα Τζολί, Φιν Λιτλ, Νίκολας Χουλτ, Τζον Μπέρνταλ, Τάιλερ Πέρι, Έινταν Γκίλεν.

«Μόνο αυτοί είδαν τον δολοφόνο»

«Ξέρεις τι είναι αγάπη; Αγάπη είναι να δίνεις αυτό που δεν έχεις». 

Όταν πρωτογνωρίζουμε τη νοσοκόμα Αλίς και τον κάπως ανιαρό αγρότη σύζυγό της, Μισέλ, μοιάζουν σαν ένα οποιοδήποτε μεσήλικο ζευγάρι παγιδευμένο σε έναν βαρετό κι αδιέξοδο γάμο. Η Αλίς διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τον Ζοζέφ, έναν από τους ασθενείς της, ενώ ο Μισέλ κλείνεται για ώρες στο γραφείο του, υποτίθεται για να χειριστεί τις υποθέσεις της φάρμας τους.

Όμως, όταν μια γειτόνισσά τους, η Εβελίν, εξαφανίζεται και αρχίζει η αναζήτησή της, κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας, πέντε πρόσωπα σε ένα απομακρυσμένο βουνό της Γαλλίας, βρίσκονται μπλεγμένα σε ένα αναπάντεχο μυστήριο.

Το γεμάτο σασπένς γαλλικό θρίλερ -μεταφορά του μυθιστορήματος του Κόλιν Νιλ- υπογράφει ο βραβευμένος με Σεζάρ σκηνοθέτης Ντομινίκ Μολ.

Με τους Ντενί Μενοσέ, Λορ Καλαμί, Βαλέρια Μπρούνι - Τεντέσκι, Νταμιέν Μπονάρ.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας.

«Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χολιντέι»

Η ιστορία της θρυλικής τραγουδίστριας της τζαζ Μπίλι Χολιντέι -την οποία ενσαρκώνει η Άντρα Ντέι (υποψήφια για Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου, τιμήθηκε για την ερμηνεία της με Χρυσή Σφαίρα)- και του «Strange Fruit», του τραγουδιού διαμαρτυρίας που της έφερε δόξα αλλά και βάσανα.

Στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1940, η Χολιντέι στοχοποιείται από το FBI, το οποίο θεωρεί εμπρηστικό το τραγούδι της. Εστιάζοντας στη εξάρτησή της από ουσίες δίνει εντολή σε έναν μαύρο αστυνομικό, τον Τζίμι Φλέτσερ (τον ρόλο ενσαρκώνει ο Τρεβάντε Ρόουντς, γνωστός από τις ταινίες «Moonlight» και «Bird Box») να παρακολουθήσει και να συλλάβει την Μπίλι. Οι δυό τους καταλήγουν εραστές.

Σκηνοθεσία Λι Ντάνιελς.

Με τους Αντρα Ντέι, Τρεβάντε Ρόουντς, Γκάρετ Χέντλουντ, Λέσλι Τζόρνταν.

«Παγιδευμένοι»

Ένας έφηβος μετανάστης, που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία, έχει πέσει σε κώμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, δύο αστυνομικοί εκτελούν περιπολία ρουτίνας σε ένα κακόφημο γκέτο της Κοπεγχάγης. Όταν μαθευτεί ο θάνατος του νεαρού, η περιοχή θα μετατραπεί σε κόλαση, και οι δύο αστυνομικοί θα πρέπει να παλέψουν με νύχια και με δόντια για να βγουν ζωντανοί, παγιδευμένοι όχι μόνο από αυτούς που υποτίθεται ότι κυνηγούν, αλλά και από τις ίδιες τις πεποιθήσεις τους.

«Αυτοί που ψάχνουν τα διαμάντια στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Βενετίας, θα το βρουν στη δανέζικη ταινία Παγιδευμένοι, την πρώτη ταινία των Φρέντερικ Λούις Χβίιντ και του Άντερς Όλχολμ. Αποτελεί ένα συμπαγές παράδειγμα στο πόσο έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια το σκανδιναβικό σινεμά». Cineuropa

Με τους Τζέικομπ Λόμαν, Σάιμον Σιρς, Ταρέκ Ζαγιάτ, Ντάλφι Αλ-Τζαμπούρι. 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας στην Εβδομάδα Κριτικής και κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας – Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Cineuropa Award στο Φεστιβάλ Les Arcs.

«Ο άνθρωπος που πούλησε το δέρμα του» 

Ένας Σύριος που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Λίβανο θα επιτρέψει σε έναν Γάλλο καλλιτέχνη να του μετατρέψει την πλάτη σε έργο τέχνης. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη να βρει την αρραβωνιαστικιά του και να ζήσει επιτέλους ελεύθερα.

Θα γνωρίσει φήμη και δόξα, αλλά πόσο είναι πραγματικά ελεύθερος τώρα που ως έργο τέχνης είναι υποχρεωμένος να ξοδέψει τη ζωή του εκθέτοντας την πλάτη του σε μουσεία ανά τον κόσμο;

Η σκηνοθέτις Κάουτερ Μπεν Χάνια από την Τυνησία υπογράφει μία ταινία για τον κόσμο της τέχνης, αλλά και το προσφυγικό.

Πρωταγωνιστούν η (ξανθιά) Μόνικα Μπελούτσι σε ένα δηλητηριώδη ρόλο και ο Γιάχια Μαχαϊνι, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο τμήμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας 2020. 

Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2021.

«Η Ράια και ο Τελευταίος Δράκος» 

Πριν πολλά πολλά χρόνια, στο φανταστικό βασίλειο της Κουμάνδρα, δράκοι και άνθρωποι ζούσαν αρμονικά. Με την απειλή των μοχθηρών δαιμόνων Drunn, οι δράκοι θυσιάστηκαν για να σώσουν την ανθρωπότητα.

Πεντακόσια χρόνια μετά, οι δαίμονες επανεμφανίστηκαν και η Ράια, μια νέα και γενναία πολεμίστρια -η πρώτη πριγκίπισσα της Disney από τη Νοτιοανατολική Ασία- είναι αποφασισμένη να βρει τον τελευταίο δράκο που θα τους σώσει μια και καλή.

Στο ταξίδι της αυτό, θα συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τη μαγεία των δράκων, χρειάζεται και πίστη για να σωθεί η ανθρωπότητα.

Σκηνοθεσία Ντον Χολ και Κάρλος Λόπεζ Εστράντα. 

Η ταινία προβάλλεται υποτιτλισμένη και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των Αλεξάνδρα Λέρτα (Ράια), Άντρια Ράπτη (Σίσου), Γιάννος Κοιλάκος, Ίρις Τσιμπρή, Χρήστος Θάνος, Άγγελος Λιάγκος, Δανάη Δημοπούλου, Έλενα Παπαβασιλείου, Αλέξανδρος Βάρθης, Μαρία Μακρή, Μπρουνό Μαν, Ανδρέας Ρήγας, Χαρά Ζησιμάτου, Μαρία Πλακίδη, Νίκος Ιωαννίδης, Πάνος Τοψίδης, Λένα Μαραβέα, Νίκος Ιωαννίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Ηλέκτρα Λιανού

«Tom & Jerry»

Το θρυλικό δίδυμο, οι αιώνιοι αντίπαλοι Τομ και Τζέρι των Χάνα - Μπαρμπέρα επιστρέφουν με μία μείξη κλασικού κινούμενου σχεδίου με live action.

Μία από τις πιο απολαυστικές έχθρες στην ιστορία αναζωπυρώνεται όταν ο Τζέρι μετακομίζει στο καλύτερο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης λίγο πριν «τον γάμο του αιώνα», αναγκάζοντας την απεγνωσμένη διοργανώτρια εκδήλωσης, την Κέιλα (Κλόι Γκρέις Μόρετζ), να προσλάβει τον Τομ για να τον ξεφορτωθεί.

Η μάχη ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι απειλεί την καριέρα της, τον πολυαναμενόμενο γάμο και την υπόληψη του ξενοδοχείου. Σύντομα, όμως ένα μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει, όταν αναλαμβάνει δράση ένας φιλόδοξος και ραδιούργος υπάλληλος, ο χειρότερος αντίπαλος όλων.

Η σκηνοθεσία είναι του Τιμ Στόρι (“Fantastic Four”, “Think Like A Man”, “Barbershop”), ενώ το σενάριο υπογράφει ο Κέβιν Κοστέλο, βασισμένος στους χαρακτήρες που δημιούργησαν οι Γουίλιαμ Χάνα και Τζόζεφ Μπαρμπέρα. 

Με τους Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Μάικλ Πένια, Ρομπ Ντιλέινι, Κόλιν Τζοστ, Παλάβι Σάρντα, Τζόρνταν Μπόλγκερ, Πάτσι Φέραν, Νίκι Τζαμ, Μπόμπι Καναβάλε, Κεν Τζονγκ

Στα ελληνικά ακούγονται: Χρήστος Θάνος, Φοίβος Ριμένας, Μαριλένα Χατζηνικολαΐδη, Ελισσαίος Βλάχος, Βασίλης Μήλιος, Γιώργος Σκουφής, Σωτήρης Δούβρης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θοδωρής Σμέρος, Μελίνα Κατσακούλη, Σοφία Καψαμπέλη, Σταύρος Σιούλης, Ηρώ Ελένη Μπέζου, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρία Θρασυβουλίδη.

«O Ροζ Πάνθηρας»

Η κλασική κωμωδία του Μπλέικ Έντουαρντς (1963), με τη μουσική του Χένρι Μαντσίνι προβάλλεται σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες.

Η πριγκίπισσα Ντάλα παίρνει ως δώρο από τον πατέρα της το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, τον «Ροζ Πάνθηρα». Πολλά χρόνια αργότερα, πηγαίνει σε ένα ιταλικό χειμερινό θέρετρο στην Cortina d’ Ampezzo, όπου γοητεύεται από τον διάσημο Άγγλο playboy σερ Τσαρλς Λίτον. Αυτός όμως δεν είναι άλλος από τον κλέφτη κοσμημάτων με το ψευδώνυμο «το Φάντασμα», που έχει βάλει στο μάτι το πολύτιμο διαμάντι.

Στα ίχνη του βρίσκεται ο αδέξιος κι επιρρεπής στα ατυχήματα επιθεωρητής Κλουζό, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, δηλαδή την ερωμένη και συνεργό του Φαντάσματος. Η εμφάνιση του ανιψιού του Φαντάσματος περιπλέκει κι άλλο την υπόθεση, που θα βρει μια αναπάντεχη λύση.

Δύο χρόνια μετά το αριστούργημά του Breakfast at Tiffany’s, ο Έντουαρντς σκηνοθετεί τους Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν και Κλαούντια Καρντινάλε, σε αυτή την κοσμοπολίτικη αστυνομική κομεντί με στοιχεία slapstick, που το 2010 επιλέχθηκε να διατηρηθεί από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως μέρος του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου, αφού θεωρήθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική». 

«Σε Έναν Έρημο Τόπο» 

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο βετεράνος Ντιξ Στιλ, ένας άνδρας κυνικός και αμοραλιστής, έχει εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες, την ίδια εποχή που ένας κατά συρροήν δολοφόνος τρομοκρατεί την πόλη, βάζοντας στο στόχαστρό του νεαρές γυναίκες.

Όταν ο Ντιξ συναντά έναν παλιό του φίλο, τον ντετέκτιβ Μπραμπ Νικολάι, ενθουσιάζεται καθώς μπορεί να παρακολουθεί από κοντά την πρόοδο της αστυνομίας στην υπόθεση του στραγγαλιστή. Η ζωή του θα αποκτήσει νόημα και θα γεμίσει με ακόμα περισσότερο ενθουσιασμό όταν θα γνωρίσει τη φιλήδονη και όμορφη ηθοποιό Λόρελ Γκρέι.

Ο δολοφόνος, όμως, τριγυρνάει ακόμη ελεύθερος στους δρόμους του Λος Άντζελες. Μήπως η Λόρελ διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απ′ όσο νομίζει;

Κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος της Ντόροθι Μπ. Χιουζ (1947), σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρέι. 

Με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ -σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες του- Γκλόρια Γκρέιαμ, Ρόμπερτ Γουόργουικ, Τζεφ Ντόνελ, Αρτ Σμιθ.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.