Header Ads

Μπάιντεν - Πούτιν: Συμφωνία για αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών

Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν στις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να υπάρξει αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Μόσχα.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν έναν έμπειρο και «εποικοδομητικό» συνεργάτη, που μιλούν την ίδια γλώσσα και πρόσθεσε πως δεν ήταν φιλικός ο διάλογος αλλά περισσότερο αληθινός, για τα συμφέροντα των δύο χωρών.

«Για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος. Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.

Επισήμανε δε ότι είναι «δύσκολο να πούμε» εάν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιωθούν, αλλά ότι υπάρχει μια «αχτίδα φωτός» σχετικά με την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο Πούτιν,  ο οποίος πρώτος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, χωρίς εχθρότητα και την επιθυμία των ηγετών να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινή ευθύνη για την πυρηνική σταθερότητα και θα διεξαγάγουν συνομιλίες για πιθανές αλλαγές στην πρόσφατα επεκταθείσα συνθήκη περιορισμού όπλων New START (Νέα Συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων).

Ουκρανία, Ναβάλνι και κυβερνοχώρος

Ωστόσο, έδειξε λίγη όρεξη για συμβιβασμό σε μια σειρά άλλων θεμάτων, απορρίπτοντας τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη σύλληψη του Αλεξέϊ Ναβάλνι, για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και για την άποψη των ΗΠΑ, ότι Ρώσοι κρύβονται πίσω από μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

Ο Πούτιν είπε ότι ο Ναβάλι αγνόησε το νόμο και γνώριζε τι θα συνέβαινε αν επέστρεφε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου βρισκόταν για θεραπεία μετά από απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του με δηλητήριο. Κατηγόρησε επίσης το Κίεβο ότι παραβίασε τους όρους συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με φιλο-ρωσικούς αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει τη δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στη Ρωσία προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συνομιλίες στην Βιλα λε Γκρανζ

Οι συνομιλίες διήρκησαν περισσότερες από τρεις ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

 

 

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.