Header Ads

Η Ευρώπη και ο Μπάιντεν: Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση σε δείγμα 17.000 πολιτών

11 Iουνίου 2021. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Κορνουάλη για την συνάντηση κορυφής των G-7. (Photo by Leon Neal - WPA Pool/Getty Images)

Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για την πρώτη κοινή συνάντησή τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Τρίτη 15 Ιουνίου) στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) παρουσιάζει μία εξαιρετικά σπάνια και ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση.

Είναι μία προσπάθεια να καταγραφούν σκέψεις, τάσεις και πολιτικές συμπεριφορές μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς η συγκεκριμένη έρευνα έχει διεξαχθεί σε υπερεθνικό επίπεδο: Απαντούν περισσότεροι από 17.000 Ευρωπαίοι πολίτες σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ των θεμάτων της συνόδου κορυφής που επέλεξε να βάλει στην ατζέντα το ECFR είναι ο Covid-19, το κλίμα, το εμπόριο και οι επενδύσεις και η τεχνολογία - ειδικά με επίκεντρο την Κίνα.

Aν ξεχωρίζαμε ένα βασικό συμπέρασμα από αυτή την μέτρηση, αυτό είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μία πολύ μεγάλη πρόκληση: ένα σημαντικό μέρος της (άλλοτε δεδομένης) εμπιστοσύνης έχει χαθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος καλείται να αποκαταστήσει τις βλάβες που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.  

Σύμμαχος ή απαραίτητος συνεργάτης οι ΗΠΑ;  

● Για την εκ νέου εμπλοκή του Μπάιντεν με την Ευρώπη: οι Ευρωπαίοι βλέπουν έναν κόσμο στρατηγικών εταίρων - όχι ”αυτόματων′ συμμάχων. Μόνο ένας στους πέντε βλέπει τις ΗΠΑ ως «σύμμαχο» που μοιράζεται τις «αξίες και τα συμφέροντα» της Ευρώπης. Κατά κύριο λόγο, οι ερωτηθέντες στην έρευνα του ECFR βλέπουν τις ΗΠΑ ως «απαραίτητο συνεργάτη» (44%), με τους οποίους «πρέπει να συνεργαστούν στρατηγικά» στη διεθνή σκηνή. 

Πς βλέπετε το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ; 

● Οι Ευρωπαίοι έχουν λίγη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Το 45% των ερωτηθέντων το περιέγραψε ως «εντελώς προβληματικό» ή «κάπως προβληματικό».

25 Mαρτίου 2021. Ο Τζο Μπάιντεν σε τηλεδιάσκεψη κορυφής με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ ΜΙσέλ και τους ηγέτες των χώρών της ΕΕ. (Photo by EU Council / Pool/Anadolu Agency via Getty Images)

 

Αλληλεγγύη στην πανδημία 

● Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν τη συμμετοχή της ΕΕ σε παγκόσμια προγράμματα ανταλλαγής εμβολίων, όπως το COVAX, τα οποία υπόσχονται δίκαιη κατανομή των μέσων αντιμετώπισης του Covid. Σε σημαντικό ποσοστό (34%) οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν άμεση δράση: ήταν η πρώτη αυθόρμητη απάντηση σε 10 από τα 12 κράτη μέλη. Μόνο μια μικρή μειοψηφία δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να μοιραστεί σύντομα εμβόλια ή ιατρικές δυνατότητες με φτωχότερες χώρες (4%). 

Κίνα: Αντίπαλος, σύμμαχος ή εταίρος;  

● Πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί με την Κίνα. Αυτή η τάση ήταν πιο έντονη στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, όπου οι περισσότεροι έχουν την άποψη ότι η Κίνα είναι «αντίπαλος» της χώρας τους. Από τα κράτη μέλη που ερωτήθηκαν, στην Βουλγαρία καταγράφονται οι περισσότερες ”συμπάθειες” προς το Πεκίνο, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) να βλέπουν την Κίνα ως «σύμμαχο» ή «απαραίτητο εταίρο». Οι ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (50%), στην Ιταλία (48%) και στην Πολωνία (48%) εξέφρασαν θερμά αισθήαμτα προς το Πεκίνο. 

Ποιός θα «φρενάρει» την Κίνα; 

● Πολλοί στην Ευρώπη θα ήθελαν να δουν την ΕΕ να επικρίνει την Κίνα όταν παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου ή τις δημοκρατικές αξίες. Όσον αφορά τις κινεζικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι ερωτηθέντες στη Δανία (60%), τη Σουηδία (58%) και τις Κάτω Χώρες (58%) δείχνουν περισσότερο αποφασισμένοι να απαιτήσουν ισχυρότερη κριτική προς το Πεκίνο.

 

πηγή: ECFR

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.