Header Ads

Μετέφεραν με βαλίτσες 100 κιλά του σπάνιου ναρκωτικού «Khat»

Να εισάγουν στην Ελλάδα σχεδόν 100 κιλά από το σπάνιο στη χώρα μας ναρκωτικό «Khat», γνωστό ως «φυσική κοκαΐνη», προσπάθησαν δύο Ισραηλινοί, οι οποίοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Παρασκευής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Οι αστυνομικοί έκαναν στοχευμένους ελέγχους για τον εντοπισμό ναρκωτικών, μέχρι που εντόπισαν τους δύο άντρες που μόλις είχαν φτάσει αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ.

 

Συγκεκριμένα, οι δύο Ισραηλινοί εντοπίστηκαν να μεταφέρουν, μέσα σε τέσσερις βαλίτσες, ποσότητα KHAT βάρους 97,5 κιλών, η οποία και κατασχέθηκε. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες ήταν ψύχραιμοι, ενώ εξετάζεται εάν είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν ανάλογες μεταφορές. Επίσης, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνα για να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι αποδέκτες των ναρκωτικών στη χώρα μας. Και αυτό διότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συλληφθέντες είχαν το ρόλο του «ντελίβερι». Σημειώνεται ότι σύλληψη διακινητή του συγκεκριμένου ναρκωτικού είχε γίνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 2014.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

Ποιο είναι το ναρκωτικό Khat

Το ναρκωτικό Khat, γνωστό διεθνώς ως «φυσική κοκαΐνη», είναι ένα πράσινο φυτό (όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.), το οποίο έχει συνήθως ύψος 3-6 μέτρα και καλλιεργείται σε όλη την ανατολική Αφρική και την Αραβική χερσόνησο σε υψόμετρο 1.500-2.000 μέτρων.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες khat, ενώ μπορεί να το βρει κάποιος και αποξηραμένο ή σε μορφή σκόνης. Συνήθως, πάντως, οι χρήστες του ναρκωτικού προτιμούν τα φρέσκα φύλλα, διότι τα αποξηραμένα δεν έχουν έντονες ουσίες που να προκαλούν διέγερση.

.

Το 2014 η Αστυνομία είχε εντοπίσει στο αεροδρόμιο Αθηνών έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό, ο οποίος είχε στην κατοχή του το συγκεκριμένο ναρκωτικό. Ο εκπαιδευτικός είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς προσπαθούσε να εισάγει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο ναρκωτικό από χώρες της Αφρικής (μέσω ταχυδρομικών δεμάτων). Οι υπάλληλοι του Τελωνείου εντόπισαν και κατέσχεσαν συνολικά οχτώ δέματα, βάρους 68 κιλών της ουσίας Khat που προέρχονταν από το Ναϊρόμπι.

Σε ορισμένες χώρες η διακίνηση της ουσίας είναι νόμιμη, σε αντίθεση με την Ελλάδα που επιφέρει ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.