Header Ads

Ούτε το Δίκαιο της Θάλασσας έχει διαβάσει ο κ. Χρυσοχοΐδης

Φωτογραφία αρχείου 12 Μαρτίου 2020 - Ο κ. Χρυσοχοϊδης στην Ορεστιάδα

Άλαλα τα χείλη των… στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξης των υποτιθέμενων «υπερπατριωτών» και των «μακεδονομάχων», ακούγοντας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Κυβέρνησής τους, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να χαρακτηρίζει ως «εθνικιστική» τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί της αναγκαιότητας προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Πρωτάκουστες απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα 12 ν.μ. αιγιαλίτιδας ζώνης, είναι κάποιου είδους «εθνικιστική ιδιοτροπία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» ή μάλλον όχι ακριβώς πρωτάκουστες, μιας και έχουν διατυπωθεί πολλές φορές διά στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας.

Αξίζει, όμως, μια μικρή αναδρομή, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ατοπήματος του κ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 δόθηκε στα κράτη το δικαίωμα να επεκτείνουν μονομερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη τους στα 12 ν.μ.. Έναντι της προοπτικής άσκησης από την Ελλάδα αυτού του δικαιώματος, εξέλιξη η οποία θα καθιστούσε ελληνικό άνω του 70% της θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου αντί του 35% που είναι τώρα, η Τουρκία επέλεξε να καταφύγει στην απειλή χρήσης βίας. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση όρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «αιτία πολέμου» (casusbelli) και ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναγκάστηκε διά της απειλής χρήσης βίας και κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., ο οποίος αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών να απέχουν από τέτοιου είδους απειλές, να επιφυλαχθεί του νόμιμου δικαιώματός της για το μέλλον.

Έχει υπερβολικές και «εθνικιστικές» αξιώσεις η Ελλάδα, όταν θεωρεί ότι η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η οποία απονέμει πλήρη δικαιώματα στα νησιά κατά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αποτελεί το μοναδικό ασφαλή δρόμο προς τη σταθερότητα και την ειρήνη; Ο κ. Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά μας πληροφόρησε ότι η χώρα μας οφείλει να μην αντιδρά στις αναθεωρητικές αξιώσεις της Τουρκίας, ενώ απηύθυνε, μάλιστα, σκαιότατους χαρακτηρισμούς προς την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αποτυπώνοντας με τον πλέον εύληπτο τρόπο το βαθμό του μιθριδατισμού, τον οποίο έχει υποστεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ..

Και αν δεν προξενεί εντύπωση ότι ένας Υπουργός των Κυβερνήσεων Σημίτη, οι οποίες βαρύνονται με την τραγική διαχείριση της Κρίσης των Ιμίων, την επακόλουθη επαίσχυντη Συμφωνία της Μαδρίτης, την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους Τούρκους και το φιάσκο των S-300, εκστομίζει τέτοιες απόψεις, είναι σίγουρα περίεργη η εμμονική υποστήριξη των κατευναστικών πρακτικών στο Αιγαίο, ενόσω η τουρκική επιθετικότητα καλπάζει και η ίδια η ιστορία έχει αποδείξει τον αδιέξοδο χαρακτήρα τέτοιων ακραία υποχωρητικών στρατηγικών.

Επιμένουμε να καλούμε την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να διασφαλίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας και να υπερασπιστεί ένα δικαίωμα, το οποίο δεν είναι εθνικιστική ρητορεία ή μαξιμαλιστική αξίωση, αλλά απονέμεται στην Ελλάδα μέσω της διεθνούς νομιμότητας, που καταπατά η Τουρκία. Αν οι κύριοι Γεραπετρίτης και Χρυσοχοΐδης, αλλά και σύσσωμη η Ν.Δ., πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν πρέπει να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με βάση τις βουλήσεις της Άγκυρας, ας το δηλώσουν ευθέως. Άλλωστε, η έκπληξη των Ελλήνων πολιτών θα είναι μικρή από την παράταξη του αξιώματος «η Κύπρος κείται μακράν» και «η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα πέραν του 28ου μεσημβρινού», το τελευταίο μέσω και της υπογραφής του συμφώνου οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης - Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία

 

  • Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.