Header Ads

Συνδικαλιστές ΕΛ.ΑΣ.: Ρεκόρ κρουσμάτων σε αστυνομικούς

EUROKINISSI

Επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη, απέστειλαν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο να θίξουν ζητήματα που άπτονται της εξάπλωσης του κορονοϊού στους κόλπους της Αστυνομίας αλλά και της διαχείρισής τους.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αναφέρει ότι «τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αστυνομικούς και κρατουμένους σε αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν σπάσει τα κοντέρ». Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. δηλώνουν ότι δεν υπάρχει σωστή ιχνηλάτηση και δεν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών:

«Κύριε Υπουργέ,  Κύριε Αρχηγέ, εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε προειδοποιήσει για το τι μέλλει γενέσθαι όταν νομοτελειακά θα υπήρχαν κρούσματα Covid-19 σε μάχιμες Υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Ωσάν μάντεις κακών, ερχόμαστε να επιβεβαιωθούμε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αστυνομικούς και κρατουμένους σε αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν σπάσει τα κοντέρ.

Το εξοργιστικό όμως όλων αποτελεί η πλήρης ανοργανωσιά στο ζήτημα της ιχνηλάτησης και της ανακοίνωσης ύποπτων κρουσμάτων από ορισμένους Διοικητές Υπηρεσιών και Διευθυντές Διευθύνσεων, αφού όπως φαίνεται, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην «κλείσει» η Υπηρεσία τους.

Την ώρα που όλοι οι πολίτες πειθαρχούν στα μέτρα της Κυβέρνησης, την ώρα που διάσημες προσωπικότητες αλλά και ολόκληροι Οργανισμοί δίνουν το παράδειγμα και δίχως δισταγμό επιδεικνύουν υπευθυνότητα, ανακοινώνοντας κρούσματα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό για να προστατέψουν το κοινωνικό σύνολο, κάποιοι «ινστρούκτορες» Διοικητές και Διευθυντές για να μην «ακουστεί» το οτιδήποτε για κορονοϊό στην Υπηρεσία τους, προσπερνούν «υποβρυχίως» την όποια επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος με αστυνομικούς!!! Αντί να υπάρχει ανησυχία και αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των υπηρεσιακών Διαταγών, τουναντίον υπάρχει ένας διάχυτος ανεξήγητος φόβος. Δεν εφαρμόζονται δε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Κύριε Υπουργέ,  Κύριε Αρχηγέ, ενώ η κατεύθυνση του Αρχηγείου είναι σαφής και αποτυπωμένη σε υπηρεσιακές διαταγές προκειμένου να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχουν κάποιοι αξιωματικοί «δημόσιοι κίνδυνοι» για την υγεία οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή προκειμένου να υπάρξει τεράστια διασπορά του κορονοϊού στην κοινωνία.  Αναρωτιόμαστε αν υφίσταται κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός  προς τους αρμόδιους αξιωματικούς ή μήπως η «αλληλεγγύη» τους έχει ως σκοπό αποκλειστικά τον έλεγχο των κατώτερων;

        Διατυμπανίζουμε δε προς κάθε κατεύθυνση, ότι είναι η τελευταία φορά που δεν θα ανακοινώσουμε δημοσίως τα ονόματά τους. Από την επόμενη φορά θα προβαίνουμε στη δημοσίευση των ονομάτων τους και επιπλέον θα κινούνται εναντίον τους, μέσω του νομικού μας τμήματος, όλες οι ποινικές διαδικασίες, αφού σύμφωνα με το άρθρο 285 του ΠΚ:  «Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα, β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων. γ) Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη. δ) Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».

  Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, επιπρόσθετα, για τον Έλληνα Αστυνομικό, που λόγω της φύσης του επαγγέλματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μέτρων για τη πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς και σε άμεση επαφή με πιθανά κρούσματα, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ  να εξετάζεται κατά προτεραιότητα κάνοντας το τεστ. Άποψή μας είναι πως επειδή είναι τεράστιο το πρόβλημα, κυρίως με τους ασυμπτωματικούς φορείς και για να αποφευχθούν καθημερινά περιστατικά που οι συνάδελφοί μας μετατρέπονται σε «ικέτες» προκειμένου να πραγματοποιήσουν τεστ, η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει ως σύγχρονη Αστυνομία Ευρωπαϊκού Κράτους να πατάει γερά στα δικά της πόδια και να δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ κορονοϊού από τις δικές της υγειονομικές Υπηρεσίες. Φρονούμε δε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Επειδή γνωρίζουμε τις ευαισθησίες της κορωνίδας της Φυσικής Ηγεσίας  για το συγκεκριμένο ζήτημα και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του ίδιου του κ. Αρχηγού, ευελπιστούμε ότι θα εξετάσετε το ενδεχόμενο δυνατότητας πραγματοποίησης τεστ covid-19 από τις Υγειονομικές  Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

 Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ, η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει ελέγχους και βεβαιώνει καθημερινά δεκάδες παραβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή δεν δείχνει ικανή να προστατέψει το ίδιο το προσωπικό της, με  ευθύνη ορισμένων στελεχών της τα οποία είτε από τον «φόβο» ανακοίνωσης κρουσμάτων, είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, προκαλούν τεράστιο υγειονομικό θέμα σε ολόκληρη την κοινωνία. Μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας οι οποίοι  παρατηρούν αμήχανα, να εκδίδονται υπηρεσιακές Διαταγές και οδηγίες άλλων φορέων, οι οποίες δεν τυγχάνουν εφαρμογής!!!

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί από τη φύση της έναν από τους πυλώνες της Πολιτείας και πρώτιστη προτεραιότητα του Κράτους οφείλει να αποτελεί η προστασία του προσωπικού της, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες έκθεσής του στην πανδημία του κορονοϊού, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ΕΛ.ΑΣ. να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, η οποία θα μεταδώσει τον covid-19 στους πολίτες».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.