Header Ads

Σεισμός: Πρώτη εκτίμηση για τις ζημιές σε μνημεία και μουσεία

Κάστρο Πυθαγορείου

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, η ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Σάμου που στοίχισε τη ζωή δύο παιδιών στο νησί, ενώ η Σμύρνη μετράει από την πλευρά της επίσης νεκρούς, προκάλεσε ζημίες στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου. 

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ, στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνήσθησαν στην θάλασσα.

Κάστρο Πυθαγορείου

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου Αρχαιολογικό Μουσείου Χίου Κούρος

Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως. 

Στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, δημιουργήθηκαν μικρές ρωγμές. Ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε είναι μόνη απώλεια. 

Στην Χίο, στο  Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. 

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.