Header Ads

Οι πρώτες εικόνες μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο - Στους δρόμους οι κάτοικοι, σε επιφυλακή οι Αρχές

Στους δρόμους βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο κοντά στο νησί.

Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Κοκκαρίου της Σάμου, 19 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της πόλης της Σάμου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιντούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος υπολογίζεται μόλις στα 2 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έχει προκαλέσει ζημιές αγνώστου ακόμα μεγέθους σε κτίρια, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.

Οι ζημιές καταγράφονται κυρίως στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Στη Λέσβο δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει αναφορές για ζημιές.

 

 

Ταρακουνήθηκαν όλα τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, ωστόσο προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

 

Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην εκκλησία Παναγία της Θεοτόκου, στο Καρλόβασι Σάμου.

 

Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι  υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, αλλά υπογράμμισε ότι «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

 

Στη Σάμο ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Στο νησί θα μεταβούν τις επόμενες ώρες και ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

 

Κλειστό το αεροδρόμιο της Σάμου

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

 

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.