Header Ads

Αλλαγή του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελούν και μία σημαντική στροφή του κυβερνητικού σχεδιασμού. Ο διαχωρισμός των γεωγραφικών περιοχών της χώρας σε δύο ζώνες –της Επιτήρησης και του Αυξημένου  Κινδύνου- ουσιαστικά βάζουν τέλος στον επιδημιολογικό χάρτη που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με τις τέσσερις ζώνες ανάλογα με την επιβάρυνση που εμφάνιζαν. Έτσι, όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, θα είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή των μέτρων.

Η επιλογή των περιορισμών που θα εφαρμόζονται από την Τρίτη 3/11 και για έναν μήνα, δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση εστίασε σε δύο βασικούς άξονες της κοινωνικής ζωής. Στη διασκέδαση και την κινητικότητα. Ήταν κάτι που τόνιζαν το τελευταίο διάστημα οι λοιμωξιολόγοι, εκτιμώντας ότι προκαλούνται συνθήκες συναθροίσεων, άρα και κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. Έτσι, με την υιοθέτηση των πιο αυστηρών μέτρων που εισηγήθηκαν οι ειδικοί, όπως το κλείσιμο της εστίασης, των χώρων διασκέδασης, των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, δηλαδή σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα εκλείψουν οι λόγοι κυκλοφορίας και κυρίως συνάθροισης των πολιτών.

Επιλέγοντας αυτό το μέτρο, κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρξουν –τουλάχιστον για την ώρα- περαιτέρω περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νόμο, κάτι που επίσης εξετάστηκε. Επίσης και η καθολική χρήση της μάσκας κρίνεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού σε περιοχές που σήμερα δεν αντιμετωπίζουν τόσο έντονο πρόβλημα.

Πρόκειται δηλαδή για στοχευμένα μέτρα, που όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζονται ήδη σε Γαλλία και Γερμανία. Βασικός στόχος της κυβέρνησης να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, πριν να είναι πολύ αργά. «Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Το βασικότερο όλων όμως, είναι η απόλυτη εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, δηλαδή η πιστή τήρηση όλων των μέτρων που θα ισχύσουν από την Τρίτη το πρωί. Γιατί κυβέρνηση και ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι οποιοδήποτε μέτρο και αν ληφθεί, αν δεν εφαρμόζεται στην πράξη, θα είναι δώρο άδωρο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την αστυνομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Και αυτό αναμένεται να τονίσει και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που θα συμμετέχει στην απογευματινή ενημέρωση που θα κάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εκτός όμως από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο θέμα της αμφισβήτησης των πραγματικών δεδομένων, ζητώντας να μείνουν έξω από κάθε αντιπαράθεση οι επιστήμονες. Μάλιστα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «ψεκασμένοι» για ορισμένους που δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Είναι γεγονός ότι έχει προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο η έκφραση ακραίων φωνών που προωθούν –κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- σενάρια συνωμοσιολογίας, ενώ ταυτόχρονα ασκείται έντονη κριτική στους επιστήμονες και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους «ψεκασμένους». Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας παράλληλα να περιοριστεί η πολιτική κριτική στους πολιτικούς.

Με στόχο λοιπόν «να προλάβουμε τα χειρότερα», όπως τόνισε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, από την Τρίτη ξεκινά μια πιο εντατική προσπάθεια για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορονοϊού. Και κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται ότι δεν θα αποδώσει.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.