Header Ads

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τις εκλογές: Τι θα γίνει με το Brexit

.

Ο Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζει τη συντριπτική επικράτηση των Συντηρητικών επί των Εργατικών, μετά από μία προεκλογική καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Να τελειώνουμε με το Brexit». Μιλώντας στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη, ο Τζόνσον είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μία «νέα αυγή» για τον βρετανικό λαό. 

Μετά την σαρωτική νίκη των Τόρις, ο Τζόνσον παραμένει στην θέση του πρωθυπουργού και δηλώνει ότι θα ηγηθεί μίας συντηρητικής, «πανεθνικής» κυβέρνησης, «δουλεύοντας νυχθημερόν» για να αποδείξει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι νέοι ψηφοφόροι του. 

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η μαζική εγκατάλειψη του Τζέρεμι Κόρμπιν και των φιλοευρωπαϊστών Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, ήταν μία «ισχυρή, νέα εντολή» για να πετύχει τον στόχο του Brexit, το οποίο, όπως είπε, θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου, «χωρίς αν, χωρίς αλλά». 

«Με αυτές τιε εκλογές, νομίζω ότι τελειώσαμε με όλες τις μίζερες απειλές για δεύτερο δημοψήφισμα,» είπε. 

Και τώρα που άνοιξε ο δρόμος, τι θα γίνει με το Brexit;

Οι βουλευτές ψηφίζουν για το Brexit

Το πρώτο στάδιο είναι η ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, επί του Νομοσχεδίου για τους όρους της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη μεταβατική περίοδο την οποία έχει συμφωνήσει ο Τζόνσον με τις Βρυξέλλες. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της 31ης Ιανουαρίου 2020. Η αποχώρηση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα, καθώς η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία

Μετά την ψηφοφορία, η Βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την σχέση της χώρας με την Ε.Ε. στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίσουν οι όροι για την διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και οι δασμοί σε εισαγωγές και εξαγωγές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του ’20 - το τέλος της μεταβατικής περιόδου. 

Σε αυτό το σημείο η Βρετανία θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και θα μπορούσε να συμφωνήσει ότι οι εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνονται με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία μπορεί να διαπραγματευτεί και να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, οι οποίες, όμως, θα τεθούν σε ισχύ αργότερα. 

Μπορεί να «μαλακώσει» το Brexit;

Ναι. Η νίκη του Τζόνσον εξασφαλίστηκε με το τεράστιο τμήμα των ψήφων της παραδοσιακής εργατικής τάξης, στον βορά και την κεντρική Αγγλία, που μετακινήθηκαν από τους Εργατικούς στους Τόρις. Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα δουλέψει «νυχθημερόν» για να κερδίσει την εμπιστοστύνη τους και αυτό περιλαμβάνει και την υπόσχεση ότι το Brexit δεν θα βλάψει τα συμφέροντά τους. Η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση και την κοινή αγορά, αλλά η εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε στενότερη σχέση με την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θέματα όπως η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος θα είναι εξασφαλισμένα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί «μία μελλοντική εμπορική συμφωνία που θα εξασφαλίζει πραγματική ισορροπία».

Rachel Wearmouth / HuffPost UK
Από το Blogger.