Header Ads

Εννέα διεθνείς λέξεις που χαρακτήρισαν την δεκαετία

.

Ενας από τους πολλούς παράγοντες που καθορίζουν μία δεκαετία, είναι αναμφισβήτητα και οι λέξεις που χρησιμοποιήσαμε. Για πολλούς, οι λέξεις χαρακτηρίζουν όλα αυτά που ζήσαμε πολύ περισσότερο απ′ ότι τα γεγονότα, τα τεχνολογικά επιτεύγματα ή οι καλλιτεχνικές δημιουργίες. 

Φτάνοντας στο τέλος της δεκαετίας, συγκεντρώσαμε εννέα από τις πιο παγκοσμίως διαδεδομένες λέξεις που καθιερώθηκανμ - και μπήκαν στα λεξικά - στο διάστημα μεταξύ του 2010 και του 2019. 

 

1. Hashtag

Εγινε δημοφιλής μέσω του Twitter και το 2012 ήταν η λέξη της χρονιάς για την American Dialect Society. Το 2014 μπήκε επισήμως τόσο στο Λεξικό της Οξφόρδης, όσο και στο Λεξικό Merriam-Webster.

2. FOMO

.

 

Η ακρωνυμία της φράσης «fear of missing out» (ο φόβος μήπως χάσουμε όσα συμβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα) μπήκε στο Λεξικό της Οξφόρδης το 2013 και στο Merriam-Webster το 2016. 

3. Crowdfunding

Χάρη σε πλατφόρμες όπως το Kickstarter και το Indiegogo, η πρακτική της συμμετοχικής χρηματοδότησης έγινε τρομερά δημοδιλής κατά την διάρκεια της δεκαετίας και η λέξη μπήκε στο λεξικό Merriam-Webster το 2014. Προηγήθηκε η προσθήκη της λέξης crowdsourcing το 2011.

 

4. Helicopter Parent

.

 

Οι «γονείς-ελικόπτερα», που δεν αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς επιτήρηση ποτέ και πουθενά, εμφανίστηκαν στο λεξικό Merriam-Webster το 2011 κι έκτοτε αποτελούν την βάση πολλών debate για τον τρόπο που οι σύγχρονοι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. 

5. Athleisure

 

.

 

Τα άνετα, αθλητικά ρούχα όπως οι φόρμες της γιόγκα, έγιναν τρομερά δημοφιλή την δεκαετία που κλείνει. Η λέξη προστέθηκε στο Merriam-Webster το 2016. Ενα χρόνο πριν είχε μπεί η λέξη «jegging» - η διασταύρωση μεταξύ τζιν και κολάν.  

6. Meme

Η ρίζα της λέξης χρονολογείται από την δεκαετία του ′ 70, αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστή κατά την διάρκεια της δεκαετίας και μπήκε στο Merriam-Webster το 2015.

7. Glamping

 

.

 

Ο συνδυασμός των λέξεων glamor/glamorous και camping, που χαρακτηρίζει τα κάμπινγκ πολυτελείας, εμφανίστηκε στο λεξικό της Οξφόρδης το 2016 και στο Merriam-Webster’s το 2018.

8. Emoji

 

.

 

Η επανάσταση των emoji άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε και η λέξη κέρδισε το σπαθί της μία θέση στο Merriam-Webster’s το 2015. 

9. Selfie

Για πολλούς, η άνοδος των σέλφι την δεκαετία 2010-19 ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πτώσης του επιπέδου των κοινωνικών σχέσεων. Το 2013, ήταν η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης. Το 2014 προστέθηκε και Merriam-Webster.

 

HuffPost US
Από το Blogger.