Header Ads

Μητσοτάκης: Στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Το καθιερωμένο –τέτοιες μέρες- γεύμα του Πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς συντάκτες, εξελίχθηκε ουσιαστικά σε συνέντευξη τύπου, καθώς τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά. Μεγάλο μέρος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορούσε βέβαια στα ελληνοτουρκικά, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και ότι αν χρειαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στη Χάγη αυτό θα γίνει μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ένας από τους στόχους του είναι η ενίσχυση του αμυντικού συστήματος της χώρας: «Εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε F 35 γιατί είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ερωτώμενος για το θέμα της Λιβύης και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την ελληνική θέση: «Θέλουμε πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάζει η Ε.Ε. “Κόκκινη γραμμή” για εμάς είναι το οποίο καθεστώς προκύψει, να ακυρώσει τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία».

Σημαντικό μέρος της συζήτησης του Πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους, ήταν και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είχε πει σε προηγούμενη τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης, την τελική του απόφαση θα την λάμβανε μετά από κάποιες ημέρες διακοπών στο βουνό. Μπορεί να γύρισε πλέον από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, όμως δεν θέλησε να ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. «Χρόνος υπάρχει… Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα», ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στις ερωτήσεις που δέχθηκε, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα η τελική του επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι γυναίκα.

Ένα άλλο πολιτικό θέμα που ήταν στο… «μενού», ήταν και ο νέος εκλογικός νόμος. «Δεν θα συναντηθώ με πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ. Δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί  θα ψηφιστεί από 158», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023.

Κατά τη διάρκεια της χαλαρής κουβέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους κυβερνητικούς συντάκτες, στο γεύμα που έγινε στο εστιατόριο «Σχεδία» στο κέντρο της Αθήνας, συζητήθηκαν αρκετά ακόμη θέματα που σχετίζονται με το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, με τον Πρωθυπουργό να διευκρινίζει ότι εντός του Ιανουαρίου «έρχονται» 8 νομοσχέδια. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ τόνισε ότι σχεδιάζει την αντικατάσταση των παλαιότερων περιπολικών με νέα, ακόμα και μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Πάνος Τουμάσης
Από το Blogger.