Header Ads

Συρία: Η πόλη που φιλοξενεί περισσότερες γάτες απ' ότι ανθρώπους

Μετά από μήνες συνεχών βομβαρδισμών από τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις, η επαρχία Καφρ Ναμπλ, ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών της Συρίας, φιλοξενεί πλέον περισσότερες γάτες απ′ ότι ανθρώπους.

Τα αιλουροειδή προσφέρουν συντροφιά σε όσους βρίσκονται ακόμα στην σχεδόν κατεστραμμένη περιοχή. Ο ανταποκριτής του BBC, Μάικ Τόμσον, ταξίδεψε στην πόλη και έγραψε για όλα όσα αντίκρισε.

Ο νεαρός Σαλάχ Τζαάρ κάθεται στα συντρίμμια ενός σπιτιού αλλά δεν είναι μόνος. Δίπλα του βρίσκονται δεκάδες γάτες, που έχουν απομείνει εκεί.

«Είναι παρήγορο πως τις έχω κοντά μου. Κάνουν τους βομβαρδισμούς, τον πόνο, την απώλεια να φαίνονται όλα λιγότερο τρομακτικά», περιγράφει ο ίδιος.

Η πατρίδα του Σαλάχ κάποτε φιλοξενούσε περισσότερους από 40.000 κατοίκους. Τώρα λιγότεροι από 100 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στην επαρχία. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τις γάτες που μένουν στην Καφρ Ναμπλ. Πρόκειται για εκατοντάδες, ίσως και για χιλιάδες, γράφει το βρετανικό δίκτυο.

«Τα ζώα χρειάζονται κάποιον για να τους φροντίσει, να τους δώσει φαγητό και νερό», συμπληρώνει.

Ο Σαλάχ εξακολουθεί να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Fresh FM. Tα γραφεία του σταθμού εδώ και λίγο καιρό έχουν μεταφερθεί σε μια πιο ασφαλή πόλη κοντά στην Καφρ Ναμπλ.

Ο νεαρός δημοσιογράφος αναφέρει πως πολλές από τις γάτες γεννήθηκαν εντός του κτιρίου, ενώ πολλές έμειναν εκεί. Σχολιάζει πως υπάρχουν φορές που ομάδες είκοσι ή και τριάντα γατών περπατούν όλες μαζί μέσα στους δρόμους.

Όταν πέφτει το σκοτάδι, ακούγονται τα γαβγίσματα και πολλών αδέσποτων σκύλων. Είναι κι αυτοί το ίδιο πεινασμένοι. Πολλές φορές μάλιστα αναμετριούνται κανονικά με τις γάτες για την τροφή που θα βρουν παρατημένη γύρω.

Ο Σαλάχ εξηγεί πως από τις μάχες αυτές αναδεικνύεται μονάχα ένας νικητής. Όπως μάλιστα διευκρινίζει, συνήθως αυτός είναι οι γάτες.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι φοβάται πολύ τόσο για την δική του τύχη όσο και αυτή των γατών της επαρχίας. Με τις δυνάμεις του Μπασαρ αλ Ασαντ να απέχουν από την Καφρ Ναμπλ, είναι πιθανόν οι κάτοικοι να σταθούν στα πόδια τους σύντομα. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.