Header Ads

Νέο έτος, νέοι επαγγελματικοί στόχοι και πώς να τους κατακτήσεις!

Άλλος ένα χρόνος πέρασε και για ακόμη μια φορά δεν κατάφερες να διαγράψεις ούτε τα μισά από τη λίστα με τους στόχους που είχες σχεδιάσει για το 2019; Μην αγχώνεσαι δεν είσαι ο μόνος, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είμαστε πολλοί! Ο νούμερο ένα στόχος που θέτουμε στους εαυτούς μας είναι η επαγγελματική μας εξέλιξη. Φέτος λοιπόν, μπορεί να είναι η χρονιά που θα κάνεις δραστικές αλλαγές γι’ αυτό πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε.

Για να πετύχεις τους στόχους σου τη νέα χρονιά, θα πρότεινα:

  1. Να επενδύσεις στον εαυτό σου. Μη σταματάς να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σου είναι αρκετά περιορισμένος και όλοι παλεύουμε να διατηρήσουμε αυτό το περίφημο “work - life balance”, ωστόσο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι η προσωπική σου ανάπτυξη αξίζει πάντα λίγο από το χρόνο σου. Θέσε λοιπόν ως στόχο να μάθεις τουλάχιστον μια νέα δεξιότητα πάνω στο αντικείμενο σου. Οι εξελίξεις πλέον είναι τόσο γρήγορες που αν επιθυμείς να είσαι πρώτος στον κλάδο σου δεν θα πρέπει ποτέ να σταματήσεις να εκπαιδεύεσαι.

  2. Να δικτυωθείς. Όλοι προτιμάμε να καταναλώνουμε τον προσωπικό μας χρόνο με τους φίλους μας και την οικογένεια μας. Αν όμως ο στόχος σου είναι να εξελιχθείς στον κλάδο σου, η δικτύωση είναι απαραίτητη αφού όχι μόνο σε κρατάει ενημερωμένο για τα τελευταία γεγονότα, αλλά δημιουργεί σχέσεις με άτομα σε καίριες θέσεις.

  3. Να ενημερώνεις τακτικά το βιογραφικό σου. Ένα ενημερωμένο βιογραφικό, δεν αντιστοιχεί βέβαια σε μια απλή καταγραφή των επαγγελματικών σου εμπειριών και των δεξιοτήτων σου μέχρι στιγμής. Το να προσθέσεις απλά τα επιτεύγματα σου για τα τελευταία δύο χρόνια πλέον δεν είναι αρκετό. Όπως όλα εξελίσσονται, έτσι και το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι μορφοποιημένο σύμφωνα με τα τελευταία πρότυπα. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπεις να ενημερώνεις και το επαγγελματικό σου προφίλ στο LinkedIn. Μην ξεχνάς, είναι εξίσου σημαντικό το να μπορείς να “προμοτάρεις” καλά τον εαυτό σου και όχι μόνο το brand που εκπροσωπείς.

  4. Βρες το πρότυπο σου. Όλοι έχουμε άτομα που θαυμάζουμε και που θέλουμε να τους μοιάσουμε, βρες ποιό είναι το άτομο αυτό για σένα. Μελέτησε την πορεία του και πολύ πιθανό να βρεις απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις και τους δικούς σου επαγγελματικούς στόχους.

  5. Να είσαι ανοιχτός στην κριτική. Όλοι επιδιώκουμε να είμαστε τέλειοι και σίγουρα για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να κρίνει κάποιος τη δουλειά μας. Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να είμαστε δεκτικοί σε κριτική, καθώς η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την εξέλιξη μας. Επιπλέον, θα διαπιστώσεις ότι το να μάθεις να ικανοποιείς δύσκολους πελάτες ή προϊσταμένους είναι ικανότητα ανεκτίμητη.

  6. Να ενημερώνεσαι για τις τελευταίες εξελίξεις. Ανακάλυψε blogs που σου ταιριάζουν και φρόντισε να ενημερώνεσαι τακτικά για τις εξελίξεις στον κλάδο σου.

  7. Να είσαι συνεπής. Ίσως για πολλούς αυτή η συμβουλή να είναι περιττή, ωστόσο, να έχεις κατα νου ότι ένας επαγγελματίας δεν καθυστερεί ποτέ στα ραντεβού του.

  8. Μην αγχώνεσαι. Η καθημερινότητα μας κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί και ειδικά στον εργασιακό χώρο συνήθως οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι παραπάνω από αρκετοί. Θα πρέπει λοιπόν, να βρεις αυτη τη χρυσή τομή ώστε να μην σε καταβάλει το άγχος.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι “τα αγαθά κόποις κτώνται”, εάν θέλεις να προοδεύσεις και να εξελιχθείς, στον οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου, θα πρέπει να μοχθήσεις και να προσπαθήσεις. Ελπίζω ο νέος χρόνος να είναι χρονιά προόδου για όλους τόσο σε επαγγελματικό όσο και προσωπικό επίπεδο.

Για περισσότερα διαβάστε εδώ

 

Χρύσα Μπαρμπαλιού
Από το Blogger.