Header Ads

Οι Φορολογικές εκκρεμότητες για το 2019

Σημαντικές είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για όσους φορολογούμενους δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες τους για το 2019. Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία καταβολή θα παραταθεί έως και 15/1, απομένει η 4η δόση του μειωμένου σε σχέση με το 2018 ΕΝΦΙΑ καθώς και οι δόσεις των ρυθμίσεων προς την ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε μια προσπάθεια να δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις κωδικοποιήσαμε τις βασικότερες. Συνεπώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν παράλληλα έως 31/12/2019 εκκρεμότητες όπως : 

  • η υποβολή των χειρόγραφων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, για τους λήπτες αγροτικών επιδοτήσεων που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

  • δηλώσεις φορολογίας κατοίκων εξωτερικού, που έγινε δεκτή η μεταφορά τους στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού.  Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε μέσα στο 2019, μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου. 

  • η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων 

  • δήλωση αποβιώσαντος: Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (31/12/2019). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. 

  • η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2018. 

  • δηλώσεις για δωρεές-γονικές παροχές ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων.  Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2019 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. 

  • τέλος τις εισφορές του Νοεμβρίου του ΕΦΚΑ έως 31/12/2019 έχουν προθεσμία να πληρώσουν αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και  ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, την ίδια ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

 

*ο Δρ. Αναστάσιος Λυμπερίου είναι Οικονομολόγος, Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ Τάξης. Μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Αναστάσιος Λυμπερίου
Από το Blogger.