Header Ads

Ο πατέρας της Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι «ανησυχεί» για αυτήν

Ο πατέρας της έφηβης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή, Γκρέτα Τούνμπεργκ, είπε πως θεωρεί ότι είναι «κακή ιδέα» η κόρη του να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η 16χρονη έχει φέρει το θέμα στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας, ωστόσο ο Σβάντε Τούνμπεργκ είπε στο BBC ότι δεν είναι υπέρ του η κόρη του να μην πηγαίνει στο σχολείο λόγω των κινητοποιήσεων για την κλιματική αλλαγή.

Ο Τούνμπεργκ είπε ότι η Γκρέτα είναι πολύ πιο ευτυχισμένη από τότε που έγινε ακτιβίστρια, ωστόσο πρόσθεσε ότι ανησυχεί για την αποδοκιμασία και το «μίσος» («hate») με το οποίο είναι αντιμέτωπη.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής στο Radio 4, στην οποία συμμετείχε και η ίδια, ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο της είπε ότι είχε «αφυπνίσει τον κόσμο» σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η ίδια τον κάλεσε από τη Στοκχόλμη μέσω Skype και του είπε ότι την ενέπνευσε για να γίνει ακτιβίστρια.

Ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο της είπε ότι έχει επιτύχει «πράγματα που πολλοί από εμάς που δουλεύουμε πάνω στο θέμα για 20 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η 16χρονη είναι «ο μόνος λόγος» που η κλιματική αλλαγή έγινε ένα από τα κεντρικά θέματα στις βρετανικές εκλογές.

Ο πατέρας της Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι η κόρη του πάλευε με την κατάθλιψη για τρία με τέσσερα χρόνια πριν αρχίσει τις αποχές από το σχολείο. «Σταμάτησε να μιλάει...σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο» είπε. Επίσης πρόσθεσε ότι ήταν «ο απόλυτος εφιάλτης για έναν γονέα» όταν αρνιόταν να φάει.

Για να τη βοηθήσει περνούσε περισσότερο χρόνο με τη Γκρέτα και τη νεότερη αδελφή της, Μπεάτα, στο σπίτι τους στη Σουηδία. Η μητέρα της, Μαλένα Έρνμαν, τραγουδίστρια της όπερας που έχει συμμετάσχει και στη Eurovision, ματαίωσε συμβόλαια προκειμένου να μπορεί η οικογένεια να είναι μαζί. Επίσης, ζητήθηκε βοήθεια από γιατρούς, και η Γκρέτα διαγνώστηκε με Άσπεργκερ- μια μορφή αυτισμού- πριν από τέσσερα χρόνια.

Στα επόμενα χρόνια άρχισαν να συζητούν και να κάνουν έρευνες για την κλιματική αλλαγή, και η Γκρέτα παθιάστηκε με το θέμα. Η ίδια κατηγόρησε τους γονείς της ως «μεγάλους υποκριτές», όπως είπε ο Τούνμπεργκ, ως «πολύ δραστήριοι» υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Γκρέτα είπε “για τα δικαιώματα ποιανού αγωνίζεστε;” από τη στιγμή που δεν εκλαμβάναμε σοβαρά το θέμα του κλίματος».

Όπως είπε, η Γκρέτα «πήρε ενέργεια» από τις αλλαγές στη συμπεριφορά των γωνιών της για να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον- όπως πχ το ότι η μητέρα της επέλεξε να μην ταξιδεύει με αεροπλάνο και το ότι ο πατέρας της έγινε vegan. Επίσης, ο Τούνμπεργκ έχει συνοδέψει την κόρη του σε ταξίδια με ιστιοφόρο σε συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα. «Τα έκανα όλα αυτά, ήξερα ότι ήταν το σωστό...αλλά δεν τα έκανα για να σώσω το κλίμα, τα έκανα για να σώσω το παιδί μου...έχω δύο κόρες και για να είμαι ειλικρινής, αυτές έχουν σημασία για μένα. Απλά θέλω να είναι ευτυχισμένες».

Όσον αφορά στην αποδοκιμασία που δέχεται η κόρη του από αυτούς που «δεν θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους» για να σώσουν το περιβάλλον, ο ίδιος είπε πως προβληματίζεται, αλλά είπε πως η κόρη του αντιμετωπίζει τις επικρίσεις «απίστευτα καλά».

«Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς το κάνει, αλλά γελά τις περισσότερες φορές. Το βρίσκει ξεκαρδιστικό».

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.