Header Ads

Γέμιση για γαλοπούλα χωρίς την γαλοπούλα! (Πολίτικη συνταγή)

.

Γιορτινό τραπέζι με υπέροχη γέμιση για γαλοπούλα με ή χωρίς την γαλοπούλα. Μαγικά αρώματα από μπαχαρικά ανατολής, με πλούσια γεύση από μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, κάστανα, κουκουνάρια και σταφίδες που βράζουν σε ζωμό κότας, απλώνονται στο σπίτι και η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο γιορτινή!

Η συνταγή έχει ρίζες από την Πόλη, φέρνει στο τραπέζι μας τη μαγεία της πολίτικης κουζίνας που όλοι λαχταράμε να γευτούμε. 

Και αν η γαλοπούλα ”έκανε φτερά” δεν θέλω στεναχώριες. Τι και αν δεν έχω γαλοπούλα, έχω κολοκύθα!!! Άλλωστε όλοι την γέμιση τρώνε. 

Με λίγο κέφι και φαντασία γευόμαστε την πιο νόστιμη γέμιση για γαλοπούλα, ψημένη σε μια πεντανόστιμη κολοκύθα με ζουμερή και μαλακή σάρκα όλο θρέψη και γεύση! 

.

Αυτή η γέμιση είναι κατάλληλη για να γεμίσετε πουλερικά, όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κόκορα, αλλά γίνεται υπέροχη και χωρίς αυτά. Μπορείτε να την σερβίρετε μέσα σε κολοκύθα που θα έχετε αφαιρέσει τη σάρκα της ή να την ψήσετε μέσα στην κολοκύθα! Ότι και αν επιλέξετε το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό και πεντανόστιμο! (Δείτε το βίντεο της συνταγής για πιο αναλυτικές οδηγίες). 

Η κολοκύθα που χρησιμοποίησα είναι ποικιλίας Hokkaido και υπάρχει σε διάφορα μεγέθη. 

.

Υλικά για 4 μερίδες (ταψί ψησίματος 30Χ22 cm)

600 γρ. ζωμό κότας, κόκορα ή γαλοπούλας

100 γρ. σταφίδες μαύρες

50 γρ. κονιάκ, ή τσίπουρο

500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (σπαλομπριζόλα), μία φορά κομμένος

συκωτάκια κότας, κόκορα ή γαλοπούλας

80 γρ. ελαιόλαδο

230 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 γρ. κουκουνάρια

μισό κρασοπότηρο λευκό κρασί

135 γρ. ρύζι σπυρωτό (περίπου 6 μεγάαααλες κουταλιές (ή 5 καρολίνα))

200 γρ. κάστανα καθαρισμένα και χοντροκομμένα (περίπου 6 μεγάλα κάστανα)

1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1/4 κ.γ. πιπέρι

1/4 κ.γ. κύμινο σκόνη

1/4 κ.γ. κανέλλα

1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη

1/4 κ.γ. κουρκουμά σκόνη


* * * * Προαιρετικά 120 γρ. κίτρινη κολοκύθα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κολοκύθα μειώστε την ποσότητα από τα κάστανα στο μισό. 

Εκτέλεση 

Πρώτα από όλα φτιάχνουμε το ζωμό. Είτε έχουμε κρατήσει στην κατάψυξη από πουλερικό που έχουμε βράσει ή από πουλερικό που θέλουμε να γεμίσουμε εάν τελικά έχουμε για το γιορτινό μας τραπέζι. Μουλιάζουμε τις σταφίδες με το κονιάκ ή το τσίπουρο. Καθαρίζουμε τα κάστανα. 

Ρίχνουμε τον κιμά σε σκεύος με φαρδύ πάτο. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 2 περίπου λεπτά έως ότου εξατμιστούν τα υγρά του. Προσθέτουμε και τα συκωτάκια. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε το μείγμα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κουκουνάρι και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, προσθέτουμε το ρύζι και τη μισή ποσότητα από το ζωμό, τα μπαχαρικά, λίγο αλάτι και τις μουλιασμένες σταφίδες. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτουμε τα κάστανα και προαιρετικά την κίτρινη κολοκύθα. 

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, αντιστάσεις, για 40 λεπτά. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε το μείγμα για να μην “αρπάξει” η επιφάνεια.  

.

Για εντυπωσιακό σερβίρισμα τοποθετούμε την ψημένη γέμιση σε κολοκύθα που έχουμε αδειάσει τη σάρκα της!

Μπορούμε όμως να ψήσουμε τη γέμιση μέσα στην κολοκύθα χωρίς να αφαιρέσουμε τη σάρκα. 

Για να ψήσουμε τη γέμιση μέσα στην κολοκύθα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις ίνες της κολοκύθας, την αλατίζουμε εσωτερικά. Τα στάδια προετοιμασίας της γέμισης είναι ίδια με πριν, με την μόνη διαφορά ότι ρίχνουμε όλο το ζωμό στο μείγμα από την αρχή. Όταν λοιπόν μισοβράσει το μείγμα το μεταφέρουμε στην κολοκύθα. Τοποθετούμε τη γεμιστή κολοκύθα σε ταψί και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει και ροδοψηθεί απέξω. Μια μικρή κολοκύθα χρειάζεται περίπου 1 ώρα ψήσιμο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 

.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Εάν δεν έχετε ζωμό από κάποιο πουλερικό, χρησιμοποιήστε σκέτο νερό ή κάποιο κύβο τον οποίο θα ήταν προτιμότερο να τον έχετε παρασκευάσει μόνοι σας.

  • Εάν δεν έχετε συκωτάκια δεν πειράζει. Η συνταγή γίνεται πεντανόστιμη και χωρίς αυτά.

.
  •  Εάν έχετε πουλερικό (γαλοπούλα, κότα ή κόκορα) και θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη γέμιση και να τα ψήσετε μαζί, σας προτείνω να μισοβράσετε το πουλερικό, να χρησιμοποιήσετε το ζωμό του για τη γέμιση και στο στάδιο που αναφέρω ότι βάζετε τη γέμιση στο ταψί εσείς γεμίστε το πουλερικό και συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας.

  • Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τη γέμιση σε πουλερικό προσθέστε και μερικά ολόκληρα κάστανα επιπλέον από την ποσότητα που αναφέρω. Τόσο για ομορφιά, όσο γιατί κάποιοι τα προτιμούν σκέτα!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές! 

Παρακολουθήστε την εκτέλεση της συνταγής :

 

Μαρία Καλογεροπούλου
Από το Blogger.