Header Ads

Μαίνονται οι φωτιές στην Αυστραλία: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στις ακτές

.

Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας την Τρίτη για να γλιτώσουν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που απειλούν πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, με την κυβέρνηση να κινητοποιεί σκάφη του πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικά ελικόπτερα για να συνδράμουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης και εκκένωσης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη βοήθεια των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, καθώς των πυροσβεστικών των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ οι αρχές επιβεβαίωσαν πως δύο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους το βράδυ- με τους νεκρούς από τις φωτιές από τις αρχές του Οκτωβρίου να ανέρχονται συνολικά πλέον στους 11.

Οι μεγάλες φωτιές έχουν καταστρέψει πάνω από 4 εκατομμύρια εκτάρια, με νέες εστίες να δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων σε περιοχές που έχουν πληγεί από τριετή ξηρασία.

Πάνω από 200 πυρκαγιές μαίνονται στις νοτιοανατολικές πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώρια, απειλώντας αρκετές πόλεις και αποκόπτοντας τις συνδέσεις τους στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και στο Ίντερνετ.

Οι αρχές ανέφεραν πως το κύριο μέτωπο κινείται κατά μήκος της ακτής και προειδοποίησαν αυτούς που βρίσκονται στην πορεία του να σπεύσουν πιο κοντά στις παραλίες.

Περίπου 4.000 άνθρωποι στην πόλη Μαλακούτα στη Βικτώρια κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα όταν αποκόπηκε η κύρια οδός. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν κατέφυγαν σε ένα γυμναστήριο και άλλα δημόσια κτίρια. Κάποιοι από αυτούς που παγιδεύτηκαν στην πόλη ανέβασαν εικόνες με κατακόκκινο ουρανό στα social media.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο χειρότερος κίνδυνος παρήλθε αργά το απόγευμα.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βόρεια, το Τζέρβις Μπέι είχε μείνει στο σκοτάδι λόγω των πυρκαγιών. Σημειώνεται πως οι φλόγες προκαλούν καιρικά φαινόμενα, με άτακτους ανέμους και πολύ ταχύτερη εξάπλωση προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.