Header Ads

Αφήστε μας να ζήσουμε

Women chat in front of a Pro-Choice mural ahead of a 25th May referendum on abortion law, in Dublin, Ireland, May 9, 2018. Picture taken May 9, 2018. REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Με ένα μισογυνικό πρωτοσέλιδο με το σύνθημα «Αφήστε με να ζήσω» που είναι αφιερωμένο στην λεγόμενη «Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού» η Sport Time, μια αθλητική εφημερίδα που απευθύνεται κυρίως σε ανδρικό αναγνωστικό κοινό, ανοίγει την αυλαία σε έναν άκρως συντηρητικό δρόμο προς τον σκοταδισμό χρησιμοποιώντας ακροδεξιά επιχειρήματα.

Υπάρχουν όμως και ηθικοί αυτουργοί.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων των γυναικείων οργανώσεων και όλου του προοδευτικού κόσμου, πριν λίγους μήνες η Ιερά Σύνοδος υπό την πίεση ακραίων συντηρητικών κύκλων και παίρνοντας επίσημα θέση κατά των αμβλώσεων, προχώρησε με μια οπισθοδρομική της απόφαση στην επίσημη αναγνώριση της ”Ημέρας του Αγέννητου Παιδιού” και στον εορτασμό της κάθε πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Χωρίς να εξετάσει τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν τις γυναίκες στην διακοπή της κύησης, την ανεπάρκεια του κοινωνικού κράτους να στηρίξει τις νέες οικογένειες, το δικαίωμα που έχουν αποκλειστικά οι γυναίκες να ορίζουν το σώμα τους και τη ζωή τους.

Οι αμβλώσεις στην Ελλάδα είναι νόμιμες εδώ και 33 χρόνια, με τον Νόμο 1609/1986 της προοδευτικής, αριστερής Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που έδωσε ανάσα στα αδιέξοδα χιλιάδων γυναικών.

Οι χειροκροτητές του απαράδεκτου πρωτοσέλιδου της αθλητικής εφημερίδας με το μήνυμα μίσους κατά των γυναικών, δεν μπορεί παρά να εκφράζουν την συντήρηση και οι δηλώσεις τους, που αποτελούν πλήγμα σε ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κάθε γυναίκας, είναι και πρέπει να είναι καταδικαστέες από κάθε προοδευτικό πολίτη.

Η μητρότητα είναι συνειδητή επιλογή και μόνο κάθε γυναίκας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ψυχαναγκασμός. Κάθε γυναίκα που ζει στη χώρα μας ανεξάρτητα από εθνικότητα, κοινωνικό ή άλλο status έχει δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή άμβλωση.

Για κανέναν λόγο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επιστροφή στο σκοταδισμό.

Ελένη Σταύρου
Από το Blogger.