Header Ads

Κακοκαιρία: Συναγερμός για νεαρό εγκλωβισμένο στα χιόνια - Μεγάλη ταλαιπωρία στην Αθηνών-Λαμίας

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Δευτέρας για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και της Πολιτικής Προστασίας καθώς ενημερώθηκαν ότι ένα άτομο, 20 ετών περίπου, είναι εγκλωβισμένο σε περιοχή αποκλεισμένη από τα χιόνια, κοντά στα Σκούρτα της Βοιωτίας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, καθώς οχήματα της Πυροσβεστικής κατευθύνονται στην περιοχή. Ενδεχομένως να χρειαστούν ερπυστριοφόρα μηχανήματα για να ανοίξουν διάβαση και να φτάσουν σε κοντινό σημείο.

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των οδηγών στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών και στα δύο ρεύματα, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Εξάλλου, λόγω της κακοκαιρίας, δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των λεωφορείων και φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών.

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται, σύμφωνα με την ενημέρωση της Τροχαίας και στα δύο ρεύματα, στο ύψος του Καπανδριτίου και της Μαλακάσας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Παράλληλα, όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου.

Η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα. Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται στην περιοχή του Μαρτίνου και της Υλίκης με την ίδια ένταση. Η κίνηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται κανονικά αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Εκτακτα μέτρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας συνεχίζει την διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων. Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα, 30 του μηνός και ως αύριο τις 8 το πρωί - οπότε και θα επανεκτιμηθούν οι καιρικές συνθήκες - είναι ανοιχτοί θερμαινόμενοι χώροι στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου και Πανόρμου καθώς και ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.

Επίσης, το υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη, σ΄ όλη την διάρκεια του 24ώρου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Εκτακτα μέτρα για την υποστήριξη των αστέγων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λαμβάνει και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα 30 Δεκεμβρίου και αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, οι άστεγοι θα μπορούν να προσέρχονται και να παραμένουν στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ κάθε μέρα, από τις 6 το απόγευμα και μετά, διατίθεται για διανυκτέρευση το περίπτερο των ”Γιατρών του Κόσμου” στη Διεθνή Έκθεση (δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ). Στους παραπάνω χώρους θα προσφέρεται στους άστεγους ζεστό ρόφημα και ελαφρά διατροφή.

Παράλληλα, η κινητή μονάδα Streetworker της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων έχει αναλάβει να ενημερώνει τους άστεγους της Θεσσαλονίκης για τα έκτακτα μέτρα και παρέχει είδη άμεσης ανάγκης, όπως sleepingbags και ξηρά τροφή.

«Εχουμε παρατείνει τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αστέγων και αυξήσαμε κατά 20% τη χωρητικότητα στο Υπνωτήριο. Επίσης, ανοίξαμε το Σαββατοκύριακο δύο ΚΑΠΗ και από σήμερα θα ανοίξουμε τη δομή σε χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 60 άστεγους, καθώς και το κινηματοθέατρο Αλέξανδρος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού δήμου, Χάρης Αηδονόπουλος, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται να επικοινωνούν με την κινητή μονάδα Streetworker της ΑΡΣΙΣ στο τηλέφωνο 6945426330, εφόσον γνωρίζουν κάποιον άστεγο και παράλληλα να ενημερώνουν όποιον άστεγο γνωρίζουν για τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζει ο κεντρικός δήμος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει όχημα περισυλλογής αστέγων. Ο άνθρωπος είναι αυτεξούσιος. Θα πρέπει μόνο να κινδυνεύει η ζωή του ή η δημόσια υγεία για να ζητήσουμε να εκδοθεί εισαγγελική εντολή και να μεταφερθεί σε κοινωνική δομή. Εμείς, γυρνώντας στα γνωστά στέκια την ημέρα και κινητοποιώντας τους πολίτες να μας ενημερώνουν για κάποιον άστεγο που δεν γνωρίζει τις δομές του δήμου Θεσσαλονίκης, είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε», πρόσθεσε ο κ.Αηδονόπουλος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.