Header Ads

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Πούτιν και Ερντογάν για τη Λιβύη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη. 

Παράλληλα εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τις δύο χώρες μέσω της Βαλτικής θάλασσας και αποτελεί αντικείμενο αμερικανικών κυρώσεων.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν επίσης την «πρόοδο» στις συνομιλίες για τη συνέχιση της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, με το εν λόγω συμβόλαιο να αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους. Αναμένεται να υπογραφεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο Ρώσος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισαν «θετική την ανταλλαγή κρατουμένων η οποία έλαβε χώρα σήμερα στην περιοχή του Ντονέτσκ», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.

Η αρχή της ανταλλαγής κρατουμένων είχε αποφασιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, την πρώτη σε τρία χρόνια, στην οποία συμμετείχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και η Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Τηλεφωνική επικοινωνία όμως είχε και ο τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Αντικείμενο της συνομιλίας τους οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, σύμφωνα με το sigmalive.com.

 

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε προαναγγείλει νωρίτερα  ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί να περάσει το μήνυμα ότι αν δεν σταματήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη, η σύνοδος στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να ακυρωθεί.

«Συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στον Χαφτάρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Υπάρχει μία διαδικασία μέσω των ΗΕ. Τον Ιανουάριο γίνεται σύνοδος στη Γερμανία. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Χαφτάρ δεν έχει νόημα να συναντηθούμε στο Βερολίνο, δεν έχει νόημα να γίνει η σύνοδος», είχε πει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.